Могуће унапређење сарадње Србије и Баден Виртемберга

Меморандум о унапређењу сарадње Србије и немачке прокрајине Баден Виртемберг потписан је данас у Београду после дводводневног рада Заједничке комисије која је разматрала могућности за бољу сарадњу у области туризма, ИТ индустрије, енергетике, водопривреде, животне средине, полицијске сарадње, просвете и науке, што би требало да омогући отварање нових радних места.

У Палати Србија Меморандум су потписали потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар Баден Виретмберга за Веће савезних покрајина, евопске и међународне послове Петер Фридрих који је најавио да ће посебну помоћ Србији ова немачка покрајина пружити у реформама правосудног система и успостављнају правне држве, развоју малих и средњих предузећа, науци и култури.

Министар Расим Лајић је рекао да је прошле године укупна трговинска размена Србије и Немачке износила три милијарде евра, од чега је 318 милиона са Баден Виртембергом, а наш извоз у ту покрајину био је 142 милиона. Око 100 компанија из покрајине је присутно у Србији, а министар је изразио очекивање да ће и друге њихове фирме узети учешћа у приватизацији.

Министар је навео и да је Комисија радила кроз шест радних група и захвалио немачкој покрајини на помоћи у процесу европских интеграција. Напоменуо је да је разматрана и помоћ у реформи јавне управе и јачању капацитета локалне самоуправе. Он је посебно захвалио на помоћи у енергентима и превентивном деловању приликом поплава.

Комисија је разматрала и помоћ Србији у приреми поглавља 23 и 24. Љајић је подсетио да је немачка покрајина финансирала пројекат пречишћавања воде у Старој Пазови са 50.000 евра, додајући да ће Србија моћи да искосристи још 39.000 из ИПА фондова.

Заједничка комисија је донела и конкретан план активности за 2015. годину, који предвиђа креирање заједничке туристичке понуде у оквиру Дунавске стратегије, размену експерата, студената и започињање нових пројеката.

Фридрих је оценио да се сарадња преко Комисије показала као успешна, додајући да Баден Виртемберг, као „најевропскија“ немачка покрајина, пружа снажну подршку Србији у евроинтергацијама, како у преговорима тако и путем инвестиција, како би она могла да се укључи у тржиште ЕУ.

Он је додао да ће покрајина посебну помоћ Србији пружити у реформама правосудног система и успостављнају правне држве, развоју малих и средњих предузећа, науци и култури, што све заједно треба да доведе до отварања више радних места.

Према његовим речина, тежиште сарадње у будућности ће бити на младима, биће организовано више сусрета ученика и студента из две земље.

Фридрих је истакао да је та покрајина веома заинтересовања за помоћ мањинама у Србији, посебно Ромима, о чему је на Комисији било разговарано уз висок степен отворености и најавио да ће идуће године, о томе бити организована конференција у Улму.