Велико интересовање за лиценце за продају некретнина

Агенти који се баве прометом некретнина неће моћи да раде уколико немају положен стручни испит, односно лиценцу. У првом року пријавило се чак 730 кандидата, три пута више не го што је очекивано.

Председник комисије за полагање стручног испита за посреднике у промету и закупу непокретности Жељко Стојановић тврди да се на овај начин једна потпуно нерегулисана област регулише према стандардима ЕУ.

“Тиме се унапређује квалитет услуге и као резултат јача конкурентност сектора услуга Србије. Држава ће свима омогућити да изађу на испит и ова професија ће ући у номенклатуру занимања. Такође, од средине следеће године грађани ће моћи да провере да ли је посредник уписан у регистар посредника и да ли агент има лиценцу, чиме се обезбеђује већа правна сигурност у пословању са непокретностима”, објашњава Стојановић.

Средином следеће године, на сајту Министарства трговине биће објављен регистар агената који су добили лиценцу.

Увођење лиценци подржава и Мирослав Цветковић, директор агенције за некретнине „Цветковић-Рошков“. “Клијенти не морају да буду правно писмени, али агенти морају. Нажалост, овим послом су се до са да бавили разни нестручни људи. На овај начин квалитет услуга ће бити далеко већи и исти у целој земљи. До маја 2015, сви који и даље буду желели да се баве овим послом мораће да имају положен стручни испит и да буду уписани у регистар посредника” каже Цветковић.

Каћа Лазаревић из агенције за промет некретнина „Алка“ сматра да ће нова правила утицати на гашење многих агенција које нису радиле по прописима, као и да ће дати једну дозу озбиљности људима који се баве овим послом. “Агент са лиценцом неће моћи да ради за више агенција. Агенције ће морати да имају најмање једног лиценцираног агента у сталном радном односу. Више неће бити могуће да се ради из стана, што је до сада био случај. Такође, адвокати више неће моћи да се баве овим послом ако део канцеларије не претворе у предузеће које ће се овим бавити”, закључује Лазаревић.

Шта мора да се зна

Да би добио лиценцу, агент мора да покаже одговарајуће знање из неколико области. То су право и финансије, менаџмент у посредовању у промету и закупу непокретности, просторно планирање. Испит се састоји из писменог и усменог дела.