Veliko interesovanje građana za eUslugu „Zamena vozačke dozvole“

Od danas će građani, koji su od pre dva dana počeli da predaju zahteve za zamenu starih vozačkih dozvola putem Portala eUprava, moći da podignu svoje produžene vozačke dozvole. Vozači će nove kartične vozačke dozvole moći da podignu na šalterima policijskih stanica prema svojim mestima prebivališta.

Puštanje u rad ove usluge izazvalo je ogromno interesovanje građana i do sada je preko Portala eUprava podneto više od 1.000 zahteva za zamenu stare (papirne) vozačke dozvole. Informaciju o novoj usluzi je u prethodna dva dana zatražilo 100.000 evidentiranih posetilaca Portala.

Građani koji će danas podići novu vozačku dozvolu podneli su zahtev neposredno po puštanju ove elektronske usluge u rad, koristeći ličnu kartu sa čipom, a zatim i izvršavajući uplatu po samo jednoj uplatnici. Po evidentiranju uplate, izrađena nova vozačka dozvola šalje se u policijsku stanicu po mestu prebivališta, o čemu se građanin obaveštava elektronskom poštom.

Plaćanje građani mogu da obave putem elektronskog bankarstva, ili na šalterima banaka, a uskoro se očekuje i mogućnost plaćanja putem platnih kartica, o čemu Uprava za Digitalnu Agendu intenzivno pregovara sa Ministarstvom finansija. U planu je i uvođenje mogućnosti obaveštenja građana putem SMS poruke.

Pored usluge „Zamene vozačke dozvole“, koja je puštena u rad 25. februara, na eUpravi su od ranije uspostavljene i mnoge druge eUsluge. U toku istog dana podneto je i 1500 zahteva za produženje registracione nalepnice na ukupno 328 ovlašćenih tehničkih pregleda širom Srbije i zakazano 350 termina za izdavanje lične karte i pasoša. Istovremeno, na 150 šaltera širom Srbije zakazano je 300 termina za podnošenje zahteva za vraćanje oduzete imovine, odnosno obeštećenje.