Vasiljević: Nema velikih problema kod uvoza IT opreme

Pomoćnik ministra za elektronske komunikacije, informaciono društvo i poštanski saobraćaj u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Nebojša Vasiljević, rekao je, na panel diskusiji „Uvoz IT opreme i zakonska regulativa u Srbiji“ u hotelu Hajat,  da u poslednje vreme nema velikih problema kada je reč o uvozu IT opreme.

On je podsetio da je u junu prošle godine nastao problem na granici kada je došlo do promene režima uvoza opreme i Ministarstvo je urgentno donelo instrukciju carini čime je premostilo većinu problema.

Ističući da je potrebno da postoji određeni nivo kontrole opreme koja emituje bilo kakva elektromagnetna zračenja, Vasiljević je naveo da postoje dva tela koja izdaju isprave za RiTT opremu – Republička agencija za elektronske komunikacije RATEL i kompanija Kvalitet iz Niša.

Svako ko ima sertifikat za Evropu, tu dokumentaciju i laboratorijska merenja podnosi ovde i ne ponavlja se ceo postupak, već će nadležno telo će oceniti tu dokumentaciju i izdati potvrdu, objasnio je Vasiljević.

Sekretar Udruženja informatičke delatnosti Privredne komore Srbije Jelena Jovanović je podsetila da je IT tržište 2008. godine iznosilo 560 miliona evra, a 2013, prema proceni, oko 410 miliona evra, što je pad za više od 150 miliona evra.

Prema njenim rečima, povećanje PDV-a za 12 odsto državi će doneti devet miliona evra više ukoliko nivo prodaje bude kao u 2013. godini, dok će povećanje ekološke takse nadležnom ministarstvu doneti 1,5 miliona evra više.

Takođe, prema procenama svih firmi plaćanje sertifikata i potvrda o usaglašenosti koštaće više od milion evra.