Усвојене измене Закона о туризму

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о туризму, које треба да допринесу сузбијању сиве економије у тој области и бољој заштити туриста који путују преко туристичких агенција.

Како је током скупштинске расправе о том акту рекао потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, нова решења предвиђају шире надлежности инспекцијског надзора, а предвиђено је да инспекције могу убудуће да контролишу рад у приватном сектору, испуњеност минималних техничких услова у приватном сектору и сеоским домаћинстива, као и наплату боравишне таксе.

Министар је навео да се њима дефинишу и јасни критеријуми за избор директора туристичких организација, а предвиђено је и да организатори путовања морају да имају банкарску гаранцију или полису како би добили лиценцу за рад.

Приоритетан задатак предложених измена јесте и успостављање правног оквира који би пружио пуну подршку успешном и ефикасном управљању развојем туризма и који би обезбедио усаглашеност свих закона којима се регулише та област.

Изменама се уводи могућност подстицања туристичког промета реализованог на територији Србије, чиме држава може да утиче на унапређење туристичког промета и девизних ефеката од туризма.

У циљу ефикаснијег остваривања примарног задатка – сузбијања сиве економије, извршена је прерасподела права, обавеза и овлашћења инспекцијских служби.

Тако је локалној самоуправи, односно овлашћеним инспекцијским органима локалне самоуправе поверен одређени део надзора над применом овог закона.

У циљу ефикасније реализације и наплате прописаних казни, сходно новим одредбама Закона о прекршајима, као једно од овлашћења инспектора уводи се могућност издавања прекршајног налога, а са тим у вези за одређене прекршајне санкције утврђене су новчане казне у фиксном износу.

Изменама се, поред осталог, поново враћа обавеза да сами кандидати сносе трошкове полагања и теоријског и практичног дела стручног испита, а Влада Србије очекује да ће тиме доћи до већег прилива у буџет РС и буџет јединице локалне самоуправе.

Прописује се и да директора ТОС именује и разрешава Влада Србије, на предлог министарства, предвиђа се да се за територију аутономне покрајине и за територију локалне самоуправе може основати туристичка организација, а уводи се обавеза да је пре отпочињања обављања делатности посредник дужан да се региструје у Регистар туризма.

Регистар туризма води Агенција за привредне регистре, а у њему се региструју туристичке агенције – организатори путовања и туристичке агенције – посредници.

У Регистру туризма евидентирају се управљачи туристичких простора, туристичка места, дестинацијске менаџмент организације, дестинацијске менаџмент компаније, професионални организатор конгреса, туристичке организације, угоститељи, категорисани и некатегорисани угоститељски објекти, као и лица која пружају услуге у домаћој радиности.