Uskoro nova strategija pristupa širokopojasnom internetu

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija uskoro će uraditi novu strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu, najavila je Irini Reljin, savetnica potpredsednika Vlade Rasima Ljajića.

Na regionalnoj konferenciji jugoistočne Evrope o elektronskim komunikacijama „Telekom arena“, ona je rekla da će pre izrade tog dokumenta biti završena priprema mapa dostupnosti širokopojasne infrastrukture.

Reljin je ocenila da u Srbiji širokopojasni internet kod mobilnog pristupa postojan, ali je napomenula da je kod fiksnog pristupa potrebno još dosta truda i ulaganja.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije Srbije (Ratel) Milan Janković je ocenio da je razvoj širokopojasnog interneta jedan od generatora razvoja društva i istakao da bi Srbija trebalo više da ulaže u toj oblasti.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da napravi nacionalnu širokopojasnu mrežu, koja bi povezala sve državne organe u jedan okvir i građanima omogućila lakše korišćenje državnih servisa, ali i pristup drugim sadržajima na internetu.

Janković je naveo da bi kao osnov za nacionalnu mrežu poslužili optički kablovi eletroprivrede i železnice, kao i Akademska mreža.

Regionalna konferencija jugoistočne Evrope o elektronskim komunikacijama 10. po redu „Telekom arena“ prvi put je održan u Srbiji, u hotelu Metropol palas u Beogradu.

Prema podacima organizatora, okupila je preko 100 predstavnika domaćih i stranih kompanija i institucija.