Unapređenje ukupnih odnosa sa Indonezijom

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić razgovarao je danas sa delegacijom Parlamenta Indonezije koju je predvodio predsednik Predstavničkog doma Marzuki Alie.

Ljajić i Alie su razgovarali o unapređenju ukupnih političkih i ekonomskih odnosa i mogućnostima za povećanje obima investicija i robne razmene između Srbije i Indonezije.

U razgovoru je ocenjeno da postoji veliki prostor za dolazak ulagača iz Indonezije, što potvrđuje i zakazana poseta predstavnika Indonežanskog investicionog državnog fonda (BKPM), koji će krajem juna u Beogradu sa predstavnicima nadležnih institucija Srbije utvrditi mogućnosti za nove investicije u privredu naše zemlje.

Alie je istakao da Indonezija neće menjati stav po pitanju statusa Kosova i Metohije, i naglasio da zvanična Džakarta u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

On je dodao da odlični politički odnosi dveju država otvaraju perspektive za sadržajniju privrednu saradnju, i uputio poziv građevinskim firmama iz Srbije da učestvuju u realizaciji Master plana razvoja ekonomije Indonezije, kojim je predviđena izgradnja šest velikih putnih koridora na najvećim ostrvima te zemlje.