Unapređenje saradnje sa Republikom Srpskom u oblasti trgovine i turizma

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Rasim Ljajić izjavio je posle sastanka sa ministrom trgovine i turizma Republike Srpske Predragom Gluhakovićem da će u naredna dva meseca definisati prioritete budućeg zajedničkog rada u oblasti zaštite potrošača i konkurencije, kao i u oblasti robnih rezervi.

Na sastanku koji je održan u Palati Srbija u Beogradu razgovarano je o načinu kako Srbija i Republika Srpska mogu da kreiraju zajednički turistički proizvod.

Unapređenje saradnje sa Republikom Srpskom u oblasti trgovine i turizma

„Mi ćemo nakon dva meseca ustanoviti redovne sastanke na kojima ćemo razmatrati šta se učinilo po ovim temama koje smo definisali kao važne i prioritetne za jedno i drugo ministarstvo“, rekao je Ljajić.

On je podsetio da dva ministarstva imaju potpisan protokol o saradnji u oblasti trgovine, kao i poseban sporazum o saradnji u oblasti turizma, pa je cilj današnjeg sastanka bio da se razmotri kako učiniti te sporazume operativnim i u jednoj i drugoj ooblasti.

On je istakao da su Srbija i Republika Srpska i BiH pojedinačno mala tržišta, i da stoga moraju da udruže kapacitete sa svim zemljama regiona, da bi sa jedne strane privukli investicije, a sa druge strane što veći broj inostranih turista.

„To jeste pitanje od velike važnosti i za jedno i za drugo ministarstvo. Imamo šta da ponudimo, ali moramo da budemo što kreativniji i operativniji, i da postojeće resurse iskoristimo i u praksi“, zaključio je Ljajić.