Угоститељи имају рок да се пријаве до краја месеца

Помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо изјавила је да угоститељи у Србији имају још пет дана да се пријаве за учешће, односно пружање услуга смештаја, а ваучери ће грађанима бити подељени до 1. августа како би већ од тада могли да их користе.

Ваучери ће бити подељени до 1. августа, да би могли да се користе већ од тада па све до краја новембра. Резултати анализе ове акције биће веома значајни да се види колика је тражња за домаћим туристичким производом. Са друге стране то је и тест за привреду да први пут кроз једну мудру политику у пост-сезони буду попуњени капацитети и када се традиционално не бележи висок ниво посете, рекла је она за РТС.

Угоститељи имају рок да се пријаве до краја месеца

Како је казала Пинџо, још је мали број пријављених угоститеља, а они имају рок да се пријаве за пружање услуга до краја месеца.

„Они зову свакодневно, имамо најаву да ће их бити више“, рекла је Пинџо и додала да је ресорно министарство у сарадњи са свим струковним удружењима и асоцијацијама послало позив свим локалним туристичким организацијама да „анимирају“ угоститеље да се придруже акцији.

„Надамо се да ће они наћи свој интерес у томе, а имају још пет дана рок да се пријаве“, казала је она.

Министарство трговине, туризма и телекомуникација позвало је у понедељак угоститеље да се пријаве ради „реализације шеме доделе ваучера за субвенционисано коришћење услуге смештаја у угоститељским објектима“.

Ваучерима се могу плаћати услуге смештаја у угоститељским објектима у трајању од најмање пет ноћења, изван места пребивалишта корисника ваучера.

Вредност ваучера износи 5.000 динара што представља максимални износ средстава која корисник може једном користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира колика је вредност извршене услуге смештаја.

Период коришћења ваучера је од 1. августа до 20. новембра 2015. године. Ваучерима се не могу плаћати услуге исхране и пића, пружања здравствених, или других услуга и боравишне таксе.

Позив се односи на привредне субјекте, друга правна лица, здравствене установе које организују боравак и пружају услуге превенције, лечења и рехабилитације, као и физичка лица која пружају угоститељске услуге у категорисаним објектима домаће радиности и сеоског туристичког домаћинства, и у којим се угоститељска делатност обавља у складу са Законом о туризму.

Могу се пријавити угоститељи са територије Србије, изузев оних који пружају услуге смештаја на територији града Београда, Новог Сада, Ниша и Крагујевца.

Рок за пријављивање угоститеља је до 30. јуна, након чега ће министарство сачинити листу угоститеља који су испунили услове за реализацију шеме доделе ваучера и објавити на званичној интернет презентацији (www.mtt.gov.rs).