Učešće srpskih građevinskih kompanija u infrastrukturnim projektima u Iraku

Političko-privredna delegacija Srbije, koju je predvodio državni sekretar Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Vlade Republike Srbije Stevan Nikčević, završila je trodnevnu zvaničnu posetu Iraku.

Nikčević i predstavnici građevinskih preduzeća iz Srbije su u razgovovorima sa ministrom građevine Iraka Muhamedom al Daradžijem i direktorima državnih građevinskih kompanija usaglasili modalitete učešća srpskih firmi u obnovi i izgradnji infrastrukturnih objekata u toj zemlji.

Tokom sastanaka u Bagdadu i provinciji Vasit, predstavnici srpskih i iračkih firmi specijalizovanih za izgradnju puteva, mostova, stambenih i javnih objekata, isporuku materijala i opreme postigli su dogovor o formiranju mešovitih preduzeća u cilju zajedničkog učešća na tenderima i realizaciji projekata u Iraku.

Reč je o projektima kao što su izgradnja mreže autoputeva, kao i podizanje novih škola, bolnica i stambenih naselja.

Predstavnici dve strane potpisali su i memorandum o tehničkoj saradnji, zahvaljujući kome će srpskim preduzećima u Iraku biti omogućeno brže i lakše otvaranje predstavništava.

Predviđeno je i da tokom maja ove godine, u cilju produbljivanja dogoverenog partnerstva, Srbiju poseti iračka delegacija, koja će obići najznačajnije srpske građevinske kompanije.

Pored Nikčevića, u Iraku su boravili i predstavnici preduzeća „Energoprojekt“, „Napred“, „Putevi Užice“, „Jedinstvo Užice“, „Goša montaža“, „Antikor“, „Milinković kompani“ i „Bak d.o.o“, dodaje se u saopštenju.