У Иригу пуштена у рад машина за уништавање фасификоване робе

Начелник одељења за технички надзор тржишне инспекције Славиша Петковић казао је да ће се коришћењем машине за уништавање фалсификоване робе учинити још један корак ка сузбијању кривотворене робе на српском тржишту.

Он је на првој јавној демонстарцији рада машине за уништавање фалсификоване робе, у складишту у Иригу, рекао да на овај начин подржавамо легалну производњу по највишим стандардима, јер куповина квалитетних производа доприноси буџету земље, бољем здрављу грађана, али и смањује криминалне радње.

Тржишни инспектори су уз помоћ машине за уништавање фалсификоване робе, која је донација Европске уније у оквиру пројекта „Спровођење права интелектуалне својине“, овом приликом уништили фалсификовану и пиратску робу која представља опасност по здравље и безбедност потрошача, јер су то продужни каблови, утичнице за струју, звучници, мобилни телефони, даљински управљачи и CD.

У Иригу пуштена у рад машина за уништавање фасификоване робе

Виши саветник у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Вера Деспотовић изјавила је да пројекат „Спровођење права интелектуалне својине“ има за циљ да помогне Србији у јачању капацитета заштите и спровођења права интелектуалне својине у Србији.

Она је рекла да осим државних органа, који су задужени за борбу против кривотворења и пиратерије, свест грађана о штетности и последицама коришћења кривотворених производа представља добар механизам смањења потражње за куповином фалсификата и пружа подршку легалној трговини.

Деспотовић је додала да фалсификована роба ствара трошкове, урушава економски систем земље угрожавајући јавно здравље и безбедност, због чега је неопходно јачање свести у погледу коришћења робе оригиналне производње.

У Иригу пуштена у рад машина за уништавање фасификоване робе

Директор ЈП „Комуналац“ Ириг Горан Ћато рекао је да је уништавање фалсификоване и пиратске робе на еколошки прихватљив начин којим се спречава даље коришћење опасних фалсификата у интересу грађана и економије и да стога подржава напоре тржишне инспекције у примени европских стандарда у поступању са том робом.

Кампању „Фалсификати коштају више, купујем оригинале“ спроводе Сектор тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, Expertise France – француска техничка стручна агенција и Делегација Европске уније у Србији.