Sutra dogovor oko brašna ili slede kontra mere Srbije

Ukoliko se sutra u Skoplju ne pronađe rešenje za problem koji je nastao kada su makedonske vlasti pre dve nedelje uvele vancarinske barijere na izvoz brašna iz Srbije u Makedoniju, Srbija će odmah početi da primenjuje kontra mere.

„Vancarinskim barijerama se apsolutno ništa ne postiže. Gube svi. Trpe pre svega privrednici, a štetu trpe i naši bilateralni odnosi“, rekao je potpredsednik Ljajić za TANJUG.

On poručuje da, ukoliko se na sutrašnjem sastanku sa ministrom poljoprivrede Makedonije, Ljupčom Nikolovskim ne postigne dogovor, to će biti kraj daljih pregovora.

Odmah nakon tog sastanka, ističe on, Srbija će početi da primenjuje unapred pripremljen set mera.

Ljajić kaže da je situacija „vrlo prosta“ i da je reč o „mlinarskom lobiju“ u Makedoniji koji je krivac za trenutno stanje na relaciji Beograd – Skoplje.

„Imamo tri velika mlinara koji imaju toliki uticaj na sve vlade u Makedoniji, da pritiskom izdejstvuju uvođenje ovakvih barijera, sve dok oni svoje brašno ne prodaju“, kaže ministar i objašnjava da Makedonija svakako mora da uvozi brašno iz drugih zemalja jer nemaju dovoljno iz sopstvene proizvodnje.

„Mi smo u svakodnevnim konsultacijama sa predstavnicima makedonske vlade i njihovim ministarstvom poljoprivrede. Ukoliko sutra u Skoplju ne pronađemo rešenje, počinjemo odmah sa primenom kontra mera, koje su spremne i najavljene svim resornim službama“, jasan je Ljajić.

Na pitanje, koje mere je pripremila srpska strana, Ljajić kaže da je reč, pre svega o pojačanoj kontroli fitosanitarnih i veterinarskih inspekcija na robu iz Makedonije.

„Na to imamo pravo po pravilima Svetske trgovinske organizacije, a ne kršimo sporazum sa CEFTA“, precizira ministar.

Ljajić podseća da je zabrana na uvoz brašna iz Srbije, 13. necarinska barijera koju su Makedonci postavili u poslednjih osam godina.

„Ništa nismo napravili ako se naredne godine suočimo sa sličnim problemom, jer makedonska strana je samo bila kreativna u traženju modaliteta za vancarinske barijere, a mi želimo da obezbedimo slobodan protok roba i u jednom i u drugom pravcu, te da povećamo obim razmene, zaključuje Ljajić.