Стручни испит положило 1.141 агент за некретнине

Захвалнице за изузетан допринос доношењу Закона о посредовању у промету и закупу непокретности уручене су данас на свечаној седници у Привредној комори Србије потпредседнику Владе Србије и министру трговине, туризма и телекомуникација Расиму Љајићу у чије име је признање примила Весна Ковач, председнику испитне комисије за стицање лиценце посредника у промету и закупу непокретности Жељку Стојановићу и министру привреде Жељку Сертићу.

Стручни испит положило 1.141 агент за некретнине

Усвајањем и пуном применом Закона о посредовању у промету и закупу непокретности јасно су утврђени критеријуми ко може да се бави прометом некретнина, а прецизно су дефинисани и услови за све који се баве овом облашћу.

У Србији је до сада 1.141 агент за некретнине положио стручни испит што је предуслов да би могао да се бави овим послом, а грађани списак лиценцираних агенција могу проверити у Регистру посредника који је доступан на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Према речима државног секретара у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Весне Ковач у овом тренутку 1.141 агент стекао уверење о положеном стручном испиту, а да до краја овог месеца и текућег испитног рока предвиђено је да ће бити издато и до 1.250 лиценци за обављање послова посредовања у промету и закупу непокретности.

У Регистру посредника који се легално баве овим послом, а који је доступан на интернет страници Министарства трговине, туризма и телекомуникација, тренутно има више од 70 агенција, а према речима Весне Ковач очекује се да ће до краја месеца бити уписано и до неколико стотина привредних друштава која се баве прометом и закупом непокретности.

„Сви посредници који се налазе у регистру испунили су своју законску обавезу. Грађани могу једноставним кликом на тастатури рачунара на сајту нашег министарства да добију податке о свим посредницима који се легално баве прометом и закупом непокретности“, истакла је она.

Жељко Стојановић, председник комисије за доделу лиценци је нагласио да оне агенције које немају ниједног запосленог са положеним стручним испитом имају две могућности – да запосле негог од 1.141 лиценцираног посредника чиме стичу право на упис у Регистар или да престану са радом док неко од њихових агената не положи стручни испит. Следећи испитни рок ће бити расписан у септембру, а полагање је планирано у октобру ове године, закључио је Стојановић.