Стање у регистру посредника у промету и закупу непокретности

Поводом ступања на снагу новог Закона о инспекцијском надзору, Министарство упозорава да послове посредовања у промету и закупу непокретности могу обављати само лица која имају положен стручни испит и која су уписана у Регистар посредника који се води у ресорном Министарству.

Укупан број посредника који су уписани у Регистру посредника на дан 27. јул 2015. године је 478. Од овог броја је 186 предузетника (са 432 агента) и 292 привредна друштва (са 400 агената). То значи да 39 одсто посредника послује у форми предузетника и запошљава 52 одсто од укупног броја запослених, а 61 одсто у форми привредног друштва са 48 одсто од укупног броја запослених лица у овој области.

Просечан број запослених по посреднику је веома мали и износи 1,73 (код предузетника је то 2,32 / а код привредних друштава 1,37).

Жељко Стојановић, руководилац Групе за развој услуга и националног бренда Србије, истиче да је од виталног значаја повезивање посредника у веће фирме које могу да обезбеде економију обима која омогућава квалитетније пружање услуга, ефикасније пословање и инвестирање у развој. „Подаци из Регистра упућују на закључак, да један број посредника није пријавио сва лица са положеним стручним испитом и потребно је да то учине одмах, јер инспекцијски надзор је планиран и казне су високе. Стојановић, који је и Председник комисије за полагање стручног испита, напомиње да од 1.236 лица које је у два испитна рока стекло Уверење о положеном стручном испиту, само 832 ради код посредника. Питање је шта се дешава са још преко 400 лица које има Уверење, али не ради нигде.

Занимљиво је такође истаћи високу концентрацију запослених у пет градова: 3/4 од укупног броја запослених, њих 367, ради у Београду (268), Новом Саду (43), Нишу (22), Крагујевцу (15) и Суботици (10). Остали, њих 111, ради у свим осталим местима у Србији. У неким местима, као што је на пример Сомбор, још ниједан посредник није уписан у Регистар.

Министарство ажурира податке у Регистру, а грађани се позивају да Тржишној инспекцији пријаве све оне који незаконито обављају делатност посредовања у промету и закупу непокретности.