Srpski paviljon u Milanu posetilo 450.000 ljudi

Generalni komesar Srbije na svetskoj izložbi „Ekspo Milano 2015” Žarko Malinović izjavio je na privrednom forumu čiji je suorganizator Unikredit banka,, da možemo biti zadovoljni onim što je urađeno tokom proteklih pet meseci odgovorom na glavnu temu „Nahranimo planetu. Energija za život” i pratećim manifestacijama kojima je svetu približena Srbija i njeni potencijali.

On je za novosadski Dnevnik rekao da kada jednog proizvođača iz Srbije spojite s jednim renomiranim trgovinskim lancem i date mu šanse da pregovara i svoje proizvode pozicionira u takvom sistemu, vi ste na najbolji način omogućili da se razvijaju nova radna mesta u Srbiji.

Intencija ohrabrivanja italijanskih investitora koji već posluju u Srbiji da povećaju svoje poslovne aktivnosti imala je konkretnu realizaciju i u Pančevu.

Italijanska kompanija „ALM Nonwoven Manufacturing”, koja se nalazi na Jabučkom putu i posluje u Pančevu od 2012. godine, otvorila je 21. septembra novi pogon za proizvodnju sterilnih setova odeće za radnike u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. To je i novih 50 radnih mesta u gradu na Tamišu, a sve što proizvedu u tom pogonu, izvozi se pre svega u Italiju i zemlje EU. To je najboljii primer konstantne promocije Srbije kao dobre investicione destanacije, obašnjava Malinović.

Blisku saradnju paviljon Srbije ostvario je i sa italijanskim gigantom već pristutnim kod nas, kompanijom „Ferero”. Kada za ambasadora imamo kompaniju „Ferero”, koja je došla da posluje u Srbiji, koja ima obrazovnu radnu snagu, ima resurse i dobru poslovnu klimu, to mnogo znači, više nego da nas hvale svi naši ljudi. To je intencija da pustimo da pozitivna iskustva poslovanja u Srbiji prezentuju strani investitori, a znamo šta investicije Italijana znače za nas, s obzirom na to da je Italija u pet najvećih investitora u Srbiji, kaže Malinović, uz opasku da je današnji poslovni forum s Unikredit bankom već oprobana formula s Intezom, realizovana na Nacionalni dan Srbije na milanskom EKSPO.

Kada je u pitanju poljoprivredna i prehrambena industrija, izvoz Srbije ka Italiji raste, i to je dobar pokazatelj na milanskoj manifestaciji, rekao je Malinović i dodao da mi kao zemlja imamo dovoljne kapaticete da odgovorimo zahtevima tržišta. Pri tom se ne možemo takmičititi u kvantitetu s velikim zemljama poljoprivrednim proizvođačima, poput Kanade ili Brazila, pa čak i beloruskom proizvodnjom pšenice. Ali, možemo izaći na tržište kvalitetom proizvoda. Postoje i druge zemlje koje su proizvođači malina, na primer, i predstavile su svoju malinu ovde kao što smo i mi učinili s našim „Agrovoćem”. Zanimljivo je da je jedan italijanski lanac upravo pozicionirao jednog našeg proizvođača sokova i yemova. Očito je da država treba da dodatno ohrabruje i naše poljoprivrednike i prerađivače da što više izvozimo finalni, industrijski proizvod, a manje sirovinu, a šansa nam je u kvalitetu poljoprivrednih proizvod.

Nedostatak izložbenog prostora nadoknadili smo velikim brojem događaja, objašnjava Malinović i dodaje da se tako radilo od prvog dana Svetske izložbe, a radiće se i do poslednjeg dana, 31. oktobra.

Malinović naglašava da je predstavio samo poslovne aktivnosti koje su se proteklih meseci dešavale pod svodom srpskog paviljona, koji je pre nekoliko dana ugostio i 450.000 posetioca, Marka Zanobija, komercijalistu iz Milana. Tom prilikom direktor paviljona Bojan Stevanović mu je uručio prigodne poklone.