Србија унапређује капацитете тржишне инспекције

Помоћник у Министарству спољне и унутрашње трговине и телекомуникације за сектор тржишне инспекције Лидија Стојановић рекла је данас да тржишни надзор не треба да се сведе само на рад тржишне инспекције, већ је неопходна координација Савета за безбедност производа и осталих надлежних органа.

Србија је на правом путу што се тиче унапређења капацитета тржишне инспекције, али и осталих органа тржишног надзора, посебно царине, рекла је Стојановић новинарима пре почетка дводневне конференције Саветодавне групе за тржишни надзор.

Она је навела да је то остварено захваљујући подршци ИПА 2010 пројекта „Јачање система тржишног надзора у Србији за непрехрамбене и прехрамбене производе“, прецизирајући да је у оквиру тог пројекта спроведена и обука самих чланова Савета за безбедност производа.

Што се тиче правног и институционалног оквира, са завршетком ИПА 2010 Србија ће бити на нивоу развијених европских земаља, али и даље је потребно да се ради на његовој пуној имплементацији уз помоћ Министарства привреде које је кровно у смислу законодавства, навела је Стојановић.

На конференцији ће се расправљати о употреби процене ризика у активностима тржишног надзора у области непрехрамбених производа, скривеним трошковима кривотворених производа и новинама у општем моделу тржишног надзора.

Догађај организују Радна група УН за политике регулаторне сарадње и стандардизације и Министарство спољне и унутрашње трговине и телекомуникација уз подршку ИПА 2010 пројекта „Јачање система тржишног надзора у Србији за непрехрамбене и прехрамбене производе“ и ГИЗ – Отвореног регионалног фонда за унапређење спољне трговине у Југоисточној Европи.