Srbija u procesu pristupanja STO

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Srbija u procesu pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) i istakao da od nas niko ne traži da omogućimo proizvodnju genetski modifikovane hrane (GMO).

On je na konferenciji „Kako da Srbija poveća izvoz hrane“ održanoj u Beogradu dodao da pred Srbiju niko ne postavlja nikakva pitanja ni zahteve koje nisu morale da ispune i druge zemlje koje su ušle u tu organizaciju.

Kako je Ljajić precizirao, ono što se traži jeste izmene odredbi zakona koje se odnose na promet GMO hrane. On je naglasio da sve zemlje imaju na raspolaganju mogućnost da to pitanje reše u skladu sa sopstvenim interesima, a na raspolaganju su im mere za ograničenja i kontrolu trgovine tim proizvodima i naveo da bi Srbija mogla da reši to pitanje na način kako je to učinila Austrija. Pored izmena zakona o GMO, drugi krug pitanja koje Srbija treba da razreši pre prijema u STO jesu bilateralni problemi odnosno pregovori pre svega sa Panamom, Brazilom, SAD i Ukrajinom po pitanju trgovine pojedinim poljoprivrednim proizvodima, rekao je Ljajić.

Ljajić je podsetio da STO danas ima 157 članica i da će do nove godine dobiti još dve nove članice, a da će Srbija će ostati u društvu Avganistana, Iraka, Irana i Belorusije.

On je rekao da je dilema o proizvodnji GMO hrane u Srbiji kao uslov za pristupanje STO, postavljena kao lažna dilema, za koju su razlog neznanje, mistifikacija, loše namere, partikularni interesi, i dodao da će o svemu biti organizovana stručna debata. Ljajić je istakao da je naš interes da budemo deo STO, jer je to legitimacija odnosno lična karta da Srbija uvažava sve standarde i mehanizme slobodnog tržišta od čega ćemo imati direktne finansijske koristi dolaskom investitora.