Србија неће прихватити повлашћен увоз цигарета из Хрватске

Потпредседник Владе Републике Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Београду са министром за спољну трговину и економске односе Босне и Херцеговине Мирком Шаровићем са којим је разговарао о заједничком ставу према Европској унији у процесима адаптације Споразума о стабилизацији и придруживању две државе, због изласка Хрватске из ЦЕФТА и уласка у ЕУ.

Потпредседник Владе Љајић и министар Шаровић су се сагласили да је за две државе неприхватљив предлог ЕУ о изменама тих споразума. То конкретно значи да Србија не прихвата да се и даље по повлашћеним условима увозе цигарете из Хрватске у нашу земљу, што важи и за увоз великог броја производа из Хрватске у БиХ. Двојица министара ће остати  при тим ставовима, што ће пренети и надлежнима у Европској унији.

Љајић и Шаровић су се договорили и да убудуће координирају ставове према питањима везаним за процесе адаптације ССП Србије и Бих са Европском унијом, као и да заједнички наступају у случајевима када је потребна заштита интереса привреда двеју земаља у односима са ЕУ.