Споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима

Потпредсеник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић и министар спољне трговине и економских односа Босне и Херцегодине Борис Тучић, потписали су данас у Београду споразум о заједничком наступу на трећим тржиштима који, како је оцењено, треба са буде показатељ у ком правцу треба да се развијају односи у региону.

Потредседник Љајић је оценио да споразум представља корак даље у унапређењу односа двеју земаља, додајуци да је БиХ треће извозно тржиште за Србију и четврти спољнотрговински партнер.

Он је навео да је прошле године укупна размена износила 1,3 милијарде евра, од чега је наш извоз био 890 милиона, а ове године очекујемо да премаши милијарду.

Потпредседник Љајић је рекао, да је споразум и допринос укупној регионалној стабилности и представља поруку да западни Балкан није само место конфликта, већ да може да буде и место погодно за инвеститоре и улагања. Он је најавио, да ће следећи корак бити доношење акционог плана у којем ће бити конкретизована подручја и области где би сарадња могла да буде реализована.

Међу областима које су најпогодније за заједнички наступ, на трећим тржиштима Љајић је посебно издвојио туризам, где би Србија и БиХ могли да имају заједничку понуду за посетиоце из далеких земаља као што су Јапан, Кореја, земље залива и Русија.

За заједнички наступ на трећим тржиштима погодни су и грађевинарство, пољопривредна и прехрамбена индустрија, енергетика, наменска и аутоиндустрија, као и металски комплекс.

Потпредседник Љајић је рекао, да је сада најважније да се обе земље потруде да инфрарструктура буде што боља.

Министар Борис Тучић је навео, да су све земље региона донекле конкуренти али да то не треба да нас спречи да удружимо своје снаге и тиме повећамо квалитет за наступ на трећа тржишта.

Он је објаснио да је удруживање пожељно, јер су све земље мале у процесу транзиције и реформи, и да само заједничким снагама могу да освоје велика тржишта као што су Русија и Кина.

Србија је за БиХ значајно тржиште, оценио је Тучић, додајући да је данашњи споразум показатељ у ком правцу треба да се развијају односи у региону.

Треба више да се бавимо привредом, а следећи корак је да се привредна удружења пословне асоцијације и компаније укључе у дефинисање акционог плана казао је Тучић.