Savić: Potencijali razvoja informacionog društva

Pomoćnik ministra za informaciono društvo Sava Savić u Jutarnjem programu na Hepi televiziji izjavio je da je potencijal koji nose informacione tehnologije ogroman i da su šansu kao budući nosioci razvoja to prepoznala mala i srednja preduzeća u Republici Srbiji.

„Ministrastvo trgovine, turizma i telekomunikacija u skladu sa tim sprovodi projekat razvoja elektronskog poslovanja u RS. Praktično treba sprovesti transfer znanja i iskustva iz Evropke Unije malim i srednjim preduzećima, potrebno je da se unapredi regulatorni okvir i samim tim omogući njihov izlazak na strana tržišta. Naime, informaciono društvo i digitalni svet ne poznaje geografske granice, vi možete svoje usluge, multimedijalni sadržaj, program, izvoziti širom sveta i u neograničenim broju primeraka. Naši programeri su to prepoznali i većina njih ima san da napravi samo jednu aplikaciju koju će prodati u milion primeraka i tako iz Srbije, iz svoje fotelje, kancelarije omogući će naplatu svojih usluga i dobara i plasirati ih širom sveta.“, rekao je pomoćnik ministra.

Pomoćnik ministra je istakao da po izvodu iz Agencije za privredne registre trenutno u Srbiji postoji oko 2 380 kompanija, a na kraju 2015. postoji rast od 7%, što je pokazatelj sve veće potrebe za IT uslugama i za IT stručnjacima. Procena je da će 2020. godine na nivou Evropske Unije nedostajati oko milion IT stručnjaka. Srbija vidi šansu u tome, a u skladu sa tim Vlada Srbije je donela Strategiju razvoja informacionog društva u RS do 2020. godine, a resorno ministrastvo kroz svoje aktivnosti prati tokove i trendove na nivou Evropske Unije i samim tim omogućava i privredi i građanima ubrzani razvoj primenom informacionih tehnologija.“, rekao je Savić.



Savić je naglasio da resorno ministarstvo za telekomunikacije, kroz projektne aktivnosti i kroz programe razvoja digitalne infrastrukture, omogućava pre svega dostupnost interneta i informacionih tehnologija svim građanima širom Srbije. Nedavno je počela prodaja digitalne dividende. To je frekvencijski okvir od 800 megaherca koji je oslobođen prelaskom na digitalno emitovanje TV signala. To je direktan prihod u budžet oko 126 miliona evra. Sam projekat je koštao oko 35, imali smo donaciju Evropske Unije od 10, mi smo sa 25 miliona uradili transformaciju analogne na digitalnu televiziju, i napravili priliv u budžet od 100 miliona evra razlike. To je samo početak, jer povlači indirektne investicije u druge segmente, recimo, telekom operatori će tri puta više investirati u infrastrukturu, a za građane to znači kvalitetan i dostupan internet kako u urbanim sredinama, tako i u ruralnim. Danas je trend rasta onlajn prodavnica sve veći, a trend rasta elektronske internet trgovine u Srbiji je na godišnjem nivou zahvaljujući tome oko 28%.

„Potredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija zalaže se da svim građanima bude dostupan internet, pre svega u sistemu obrazovanja, zato smo u 2016. godini pokrenuli program digitalnog obrazovanja i uvođenja interneta u osnovnim školama i instalaciju Wifi mreža. Cilj je šira primena IKT-a u sistemu obrazovanja, kada naši najmlađi od malih nogu na pravi način prihvate informacione tehnologije i budu nosioci društva, onda će biti više stručnjaka. Svakako će to uticati i na veći broj zaiteresovanih studenata koji će završavati Računarske fakultete.“, rekao je Sava Savić.

Savić je istakao i da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pored programa digitalnog obrazovanja ima i program razvoja digitalne ekonomije i razvoja digitalne infrastrukture. „Kroz uvođenje digitalnih servisa, koji će biti dostupni i privredi i državi podstići će se šira primena informacionih tehnologija u svakodnevnom obavljanju privatnih i poslovnih obaveza, bitno će se smanjiti troškovi, a samim tim povećati i produktivnost i povećati prihod kompanijama. Iz tog razloga u resornom ministarstvu za telekomunikacije smo izradili predlog Zakona o informacionoj bezbednosti koji je sada u skupštinskoj proceduri i koji dodatno treba da uredi tu oblast i da učini pouzdanijim sve IKT sisteme u RS i samim tim poveća poverenje građana u informacione tehnlogije i širu primenu, kao i da pospeši borbu protiv visoko tehnološkog kriminala, bavljenje naučnoistraživačkim radom u toj oblasti i veću informisanost svih građana.“, rekao je Savić.