Робна размена са Црном Гором може достићи милијарду евра

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је у Подгорици да има потенцијала за повећање обима трговинске размене Србије и Црне Горе на милијарду евра.

„Робна размена у 2014. години износила је 620 милиона евра, што је незадовољавајуће уколико се имају у виду добри односи две земље, комплементарност привреда, географска и културолошка блискост“, рекао је Љајић након сусрета са министром одрживог развоја и туризма Бранимиром Гвозденовићем, потпредседником Владе Црне Горе и министром за информационо друштво и телекомуникације Вујицом Лазовићем и министром економије Владимиром Каварићем.

Потпредседник Владе Србије је нагласио да је један од циљева његове званичне посете договор о првој заједничкој седници две владе.

Љајић је рекао да би прва заједничка седница влада Србије и Црне Горе требало да буде одржана најкасније у априлу ове године и да ће представљати круну добрих односа две земље.

Циљ сусрета било је и укупно оснаживање билатералних односа две земље, а Љајић је са министром Каварићем разговарало о потенцијалима за заједнички наступ Србије и Црне Горе на трећим тржиштима.

О заједничкој сарадњи са трећим земљама, односно привлачењу гостију са трећих, посебно оних удаљених тржишта, министар Љајић разговарао је с црногорским министром туризма Бранимиром Гвозденовићем.

Прва прилика за заједнички наступ и промоцију овог облика сарадње биће на следећем Самиту Кине и земаља централне и источне Европе у Будимпешти.

Према речима потпредседника Владе Србије, туристи из Црне Горе су пети по бројности међу туристима који посећују Србију.

„Као што постоји интерес Србије да привуче знатно већи број црногорских туриста од 60 хиљада колико их је прошле године посетило Србију, тако имамо и интерес да што већи број туриста из Србије борави у Црној Гори, јер повећање српских туриста у Црној Гори за 10 одсто значи повећање српског извоза у Црну Гору за 15 одсто, посебно када је реч о пољопривредно-прехрамбеним производима“, рекао је Љајић.

На састанку са министром Лазовићем поново је отворено питање снижавања цена роминг услуга у региону, а одлучено је да ће цене роминга између Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Македоније бити постепено снижаване од јуна ове године, а остало је само да се договори динамика снижавања цена.

О томе ће министри Љајић и Лазовић разговарати са мобилним операторима у својим земљама, како би се што лакше достигао циљ да се у наредне три године цена роминга у региону изједначи са ценама које данас важе међу земљама чланицама ЕУ, пише у саопштењу.