Рељин: Уз помоћ одговарајућег STB уређаја до 14 ТВ програма бесплатно

Гостујући на ТВ Студио Б, помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај, Ирини Рељин, је рекла да је на свим старим телевизорима, па и новим који су дигитални, али не подржавају DVB-T2 стандард, уз помоћ одговарајућег STB уређаја могуће гледати дигиталну телевизију. Рељин је истакла да у овом тренутку, у зависности од тога где живе, наши грађани могу пратити до 14 различитих програма.

„Ми имамо обавезу да обезбедимо да 95% становништва Србије буде покривено дигиталним сигналом, мада наше предузеће „Емисиона техника и везе“ каже да ће покривање бити и веће. У првом мултиплексу је могуће емитовати до 14 програма, а имаћемо још два мултиплекса. Кроз други мултиплекс је могуће емитовати до 14 регионалних и локалних програма, тако да неки грађани већ у старту могу добити прилику да гледају 28 програма. Што се тиче трећег мултиплекса, постоји велика заинтересованост за pay TV канале, нарочито оних грађана који никада нису имали могућност приступа овим садржајима“, рекла је Рељин.

Она је истакла да ових 28 програма грађани могу да гледају потпуно бесплатно и зато је то за нас значајно, јер је терестријална платформа нешто што је доступно свим грађанима и додала да иако телевизију нисмо ставили као универзални сервис у наша документа, ми је практично схватамо као универзални сервис за све наше грађане.

„Процес преласка са аналогног на дигитално емитовање је веома сложен и траје практично од 2009. године, када смо донели Стратегију. Mи смо једна од последњих земаља који су започели процес дигитализације. Морам да напоменем да су рецимо, државе као Енглеска, радиле то 15 година.
Аналогни сигнал у свим крајевима наше државе би требало да се угаси до 17. јуна ове године“, објаснила је Рељин.

„Ми имамо у Министарству екипу младих људи, инжењера, који се баве техничким делом процеса преласка, а имамо и велику подршку претпостављених, наше државне секретарке и нашег потпредседника Владе. Они координишу процес међу нама који се бавимо различитим сегментима дигитализације“, рекла је Рељин.

Помоћница министра за електронске комуникације и поштански саобраћај је објаснила да је ово дигитализација нечега што зовемо терестријална платформа, што подразумева емитовање телевизијског сигнала кроз мрежу земаљских предајника.
„Ми смо у обавези да овај процес дигитализације спроведемо, на основу споразума који смо потписали 2006. године у Женеви и усвојили у нашој Скупштини 2010. године као Закон. Кадa наши суседи пређу на дигитално емитовање, у широком пограничном подручју наше земље ће се јавити сметње у пријему аналогног сигнала, тако да заиста морамо да се дигитализујемо“, истакла је Рељин.

„Ми имамо Иницијалну мрежу захваљујући предузећу „Емисиона технике и везе“ и у овом тренутку дигиталним сигналом је покривено 93% популације. Захваљујући томе, ми већ сада знамо да су наши грађани који живе у руралним областима, били запрепашћени да након инсталације STB уређаја, поред РТС1, евентуално РТС2 могу да виде до 14 програма у дигиталном облику“, рекла је Рељин.