Razvoj kadrovskih potencijala za podršku IT industriji

„Jedna od glavnih mera koja za cilj ima unapređenja IT industrije jeste razvoj kadrovskih potencijala koji će dovesti do povećanja broja radnih mesta i popunjavanja postojećih potreba u privredi za IT stručnjacima“, izjavila je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, gostujući u jutarnjem programu televizije Hepi.

„Formiranje dodatnih IT kadrova sprovodimo kroz sistemsku podršku formalnom obrazovanju i stvaranje uslova za uvođenje informatike i programiranja u obavezni nastavni program. Smatramo da je trenutno ključna kadrovska mera prekvalifikacija u IT sektor, jer pruža brza rešenja za popunjavanje slobodnih radnih mesta u ovoj oblasti. Da bismo u što kraćem roku odgovorili na ove potrebe tržišta u okviru programa neformalnog obrazovanja pokrenuli smo projekte IT obuka za žene, uz druge inicijative za veće uključivanje devojaka i žena u IT, a u planu je realizacija sveobuhvatnog programa koji će većem delu populacije omogućiti da stekne IT kompetencije“, rekla je Tatjana Matić.

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u Nacrtu Strategije podrške razvoja IT industriji predvidelo i mere finansijske podrške za IT preduzetništvo i startap projekte kroz bespovratna sredstva i podršku razvoju tehnoloških startap ekosistema, zatim, poreske kredite za ulaganje u istraživanje i razvoj, podršku izvoznicima, kao i razvoj modela poslovanja koji su omogućeni informacionim tehnologijama, u različitim privrednim granama.