Развој кадровских потенцијала за подршку ИТ индустрији

„Једна од главних мера која за циљ има унапређења ИТ индустрије јесте развој кадровских потенцијала који ће довести до повећања броја радних места и попуњавања постојећих потреба у привреди за ИТ стручњацима“, изјавила је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, Татјана Матић, гостујући у јутарњем програму телевизије Хепи.

„Формирање додатних ИТ кадрова спроводимо кроз системску подршку формалном образовању и стварање услова за увођење информатике и програмирања у обавезни наставни програм. Сматрамо да је тренутно кључна кадровска мера преквалификација у ИТ сектор, јер пружа брза решења за попуњавање слободних радних места у овој области. Да бисмо у што краћем року одговорили на ове потребе тржишта у оквиру програма неформалног образовања покренули смо пројекте ИТ обука за жене, уз друге иницијативе за веће укључивање девојака и жена у ИТ, а у плану је реализација свеобухватног програма који ће већем делу популације омогућити да стекне ИТ компетенције“, рекла је Татјана Матић.

Она је подсетила да је Министарство трговине, туризма и телекомуникација у Нацрту Стратегије подршке развоја ИТ индустрији предвидело и мере финансијске подршке за ИТ предузетништво и стартап пројекте кроз бесповратна средства и подршку развоју технолошких стартап екосистема, затим, пореске кредите за улагање у истраживање и развој, подршку извозницима, као и развој модела пословања који су омогућени информационим технологијама, у различитим привредним гранама.