Radna grupa za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić formirao je radnu grupu za izradu Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama u cilju efikasnije primene zakona i usklađivanja sa najnovijim regulatornim okvirom Evropske unije u oblasti elektronskih komunikacija iz 2009. godine koji stvara uslove za dalje jačanje tržišta elektronskih komunikacija, efikasnije funkcionisanje konkurencije na tržištu uz unapređivanje podsticaja za investiranje.

Kako bi se obezbedila efikasnost u radu organa državne uprave i drugih nosilaca javnih ovlašćenja, izmene zakona će predvideti spajanje Republičke agencije za elektronske komunikacije (RATEL) i Republičke agencije za poštanske usluge (RAPUS), nezavisnih regulatornih tela koja obavljaju poslove iz oblasti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga, na osnovu modela objedinjavanja do koga je došla radna grupa koju su činili predstavnici Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, Republičke agencije za elektronske komunikacije i Republičke agencije za poštanske usluge. U tom smislu, osim predviđenih izmena Zakona o elektronskim komunikacijama, u toku su i izmene Zakona o poštanskim uslugama. Praksa većine zemalja Evropske unije i regiona je da postoji jedno nacionalno regulatorno telo iz oblasti elektronskih komunikacija i poštanskih usluga.

Ministarstvo će organizovati javne konsultacije i uključiti predstavnike privrede, pre svega operatore elektronskih komunikacionih mreža u proces konsultacija povodom izmena zakona.

Ministarstvo će obaviti konsultacije i sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji a imajući u vidu da je harminizacija sa pravnim okvirom Evropske unije jedan od prioriteta, kao i da se planirana konvergencija odnosi na dva nezavisna regulatora. Ministarstvo je posvećeno očuvanju nezavisnosti i profesionalnosti u radu novog regulatornog tela kako bi poslove iz svoje nadležnosti obavljali efikasno i u skladu sa najboljom evropskom praksom.