Први пут лиценцирани посредници у промету некретнина

Помоћник министра за трговину, услуге и политику конкуренције Жарко Малиновић рекао је данас, на уручењу уверења о положеном стручном испиту, односно лиценци за посреднике у промету и закупу непокретности, да је ово је значајан дан за Министарство и српску привреду, јер легислатива треба да прати реалне потребе тржишта.

Он је казао да чињеница да данас имамо 483 сертификована агента значи да уводимо ред у српску привреду.

„Обећавам да ћемо пре маја имати спремњен готов регистар посредника како бисмо вашим клијентима могли да омогућимо транспаретност и увид у све агенте који свој посао раде поштено и у складу са законом“ казао је Малиновић.

Према његовим речима на овај начин ћемо олакшати посао инспекцији да оне који не раде поштено и у складу са законом санкционишу и додао да сматра да ће ова процедура омогућити свима да се унапреди сектор услуга.

Ове године ћемо радити на законском решењу везано за услуге и тако ћемо заокружити читаву легислативу и то ће свима нама омогућити да тачно знамо које алате користимо, шта свака од институција власти ради, и на који начин радимо сви заједно, привреда и јавни сектор, навео је он.

„Наша идеја је и да цео процес и едукације, сертификације и вођење региста препустимо посредницима, и њиховим удружењима, јер једино саморегулација може да доведе до најбољег облика спровођења неког прописа, а држава треба само да врши надзор“ подвукао је Малиновић.

Председник управног одбора „Кластер некретнина“ Ненад Ђорђевић је истакао да је требало свеукупно 20 година рада да би дошли до ситуације да добијемо лиценциране агенте, од настанка старог удружења „Кров“, које је прво дало инисцијативу за доношење закона, преко лобирања и најзад у сарадњи са представницима ресорно министарства пре две године до добијемо нацрт закона.

„Нама ово много значи јер ће смањити сиву економију, повећаћемо квалитет услуга и имаћемо регистар где ће бити усписан сваки агент и свака фирма која се бави посредовањем“, поручио је Ђорђевић.