Projekat za jačanje sistema tržišnog nadzora

U Srbiji će u naredne dve godine biti realizovan projekat za jačanje sistema tržišnog nadzora, za prehrembene i neprehrambene proizvode, u koji će biti uložene ukupno 2,85 miliona evra, saopšteno je na skupu posvećenom početku inplementacije tog projekta.

Evropska unija će projekat finansirati sa 2,5 miliona evra, uz podršku Republike Srbije, u iznosu od 350.000 evra.

Državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomuniakcija Tatjana Matić rekla je da je cilj projekta razvoj tržišnog nadzora, zasnovanog na principima slobodnog prometa robe, bez nepotrebnih ograničenja, ali koji s duge strane neće isključivati mere ograničavanja u pogledu plasmana nebezbednih proizvoda.

Ona je istakla da to Ministarstvo ima nekoliko očekivanja kada je u pitanju taj projekat, koji se pre svega odnosi na unapređenje pravnog okvira, za bezbednost neprehrambenih proizvoda i hrane, kao i obezbeđivanje mehanizama za efikasno sprovođenje tog okvira.

Sve to zajedno, kako je rekla Matić, dovešće do unapređenja i koordinacije nadležnih organa za tržišni nadzor, što je, kako je istakla ključni doprinos, jer je do sada postojao fragmentarni pristup, u uređenju mera i procedura rada različitih inspekcija.

Ona je napomenula da će glavni korisnik sredstava biti Ministarstvo trgovine, a ostali korisnici će biti ministarstva poljoprivrede, zdravlja, finansija i privrede.

Zamenik šefa delegacije EU u Srbiji Adrijano Martins kazao je da iako ova tema zvuči tehnički, ona se tiče svih građana, kako u EU tako i u Srbiji, a posebno najranjivijih kategorija stanovsništva, kao što su deca.

On je upozorio da su u najvećem broju slučajeva nebezbedni proizvodi upavo igračke i odeća za decu, precizirajući da ti proizvodi nose hemijske i rizike od elektrošoka, gušenja, povreda…

Martins je ukazao da će unapređenje tržišnog nadzora doneti korist, ne samo potrošačima, već i privredi Srbije, jer će moći više da izvoze.

Martins je napomenuo da će u okviru projekta, biti organizovana obuka za 250 tržišnih inspektora i podržan proces prenošenja 10 Direktiva EU iz te oblasti u domaće zakonodavstvo.

Projekat ima za cilj izradu tehničke specifikacije za razvoj upravljačkog informacionog sistema tržišnog nadzora, a sredstva za nabavku softvera su obezbedena iz budžeta.

(Tanjug)