Produžen EU projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“

Projekat „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“, koji finansira Evropska unija, iako je trebalo da bude završen 10. februara 2014. godine biće produžen za tri meseca. Glavni korisnik projekta je Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.Najznačajni rezultati projekta su nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača i Strategija za zaštitu potrošača za period 2013 – 2018. godine, koji su rezultat rada Ministarstva, evropskih i srpskih stručnjaka u oblasti zaštite potrošača, kao i udruženja za zaštitu potrošača i drugih relevantnih državnih organa.

U narednom periodu, tim projekta „Jačanje zaštite potrošača u Srbiji“  svoje aktivnosti će usmeriti ka promovisanju najvažnijih zakonskih rešenja, a u cilju sveobuhvatne zaštite potrošača u Republici Srbiji.

Za prethodne dve i po godine, projekat je realizovao aktivnosti unapređenja zaštite prava i interesa potrošača u Republici Srbiji u skladu sa pravnim tekovinama i najboljom praksom Evropske unije, kao što su  aktivnosti na poboljšanju zakonodavstva u oblasti zaštite potrošača, analize i studije, edukativne aktivnosti radi unapređenja kapaciteta i poboljšanja saradnje između zainteresovanih strana, kao i  niz informativnih aktivnosti u svrhu podizanja svesti javnosti o politici zaštite potrošača.

„Nacrt novog Zakona o zaštiti potrošača koji čeka na usvajanje u potpunosti je usklađen sa najnovijim razvojem potrošačkog prava na nivou Evropske unije i predviđa nekoliko novina sa namerom da se efikasnije i delotvornije sprovode potrošačka prava u praksi.“, kaže Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i glavni stručnjak za pravna pitanja.

„U cilju jačanja institucionog okvira zaštite potrošača u Srbiji, novina je formiranje posebnog sektora za zaštitu potrošača u okviru Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kao i veća uloga jedinica lokalne samouprave u smislu podrške udruženjima za zaštitu potrošača koja deluju na lokalnom nivou. Pored toga, Nacrt predviđa i veću ulogu udruženja za zaštitu potrošača u definisanju i sprovođenju potrošačke politike, kao i širi opseg nadzora tržišne inspekcije u uspostavljanja celovitijeg sistema zaštite potrošača i delotvornijeg sprovođenja zakona.“, kaže Tijeri Burgoanji, vođa projektnog tima i glavni stručnjak za pravna pitanja.