Припремамо стратегију за повећање броја ИТ стручњака

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић изјавио је данас у Нишу да Влада Србије припрема Стратегију развоја информационих технологија (ИТ) са јасним циљем повећања кадровских капацитета у том сектору.

„Годишње заврши школовање 1.500 ИТ стручњака, а наш циљ је да тај број подигнемо на 5.000″, истакао је Љајић на отварању другог Форума напредних технологија у Официрском дому.

Он је рекао да би овог тренутка у Србији могло да се запосли још 15.000 ИТ стручњака.


Љајић је подсетио да је ИТ сектор најпрофитабилнији део сваке привреде, много профитабилнији од осталих.

„Око 19.000 људи који ради у Србији у том сектору годишње извезе софтверска решења вредна 450 милиона евра. Наш план је да у наредних пет година извоз ИТ сектора повећамо на 1,5 милијарди евра“, рекао је Љајић.

Према његовим речима, циљ Владе Србије у наредном периоду је и повезивање научних и истраживачких институција и привреде, јер нема конкурентне привреде без иновација.

„Нажалост, до сада смо мало улагали у науку, истраживања и иновације. У земљама Европске уније просечно улагање у науку износи више од два одсто бруто друштвеног производа, а код нас је испод један одсто“, нагласио је Љајић и додао да би улагање у науку требало да износи барем један одсто.

Љајић је казао да Ниш има све потенцијале да постане регионални центар нових технологија и један од центара који ће допринети дигиталној трансформацији земље.

Декан Електронског факултета у Нишу Драган Јанковић истакао је да Форум напредних технологија треба да покаже широј заједници шта је то што се у сектору напредних технологија у Нишу ради.

Он је казао да у том сектору у Нишу имамо 170 фирми, а међу њима има и иновативних чији су производи присутни на светском тржишту. Додао је и да је Ниш изашао из фазе када је био занимљив инвеститорима само због јефтине радне снаге.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић је истакао да Ниш има образовне, институционалне и привредне потенцијале да поново постане „град електронике“.

Форум напредних технологија окупио је четрдесетак фирми и већи број школа и факултета. У оквиру тог скупа Национална служба за запошљавање сутра ће организовати Сајам запошљавања.