Predstavljen projekat zaštite prava intelektualne svojine

Pomoćnik ministra za tržišnu inspekciju Lidija Stojanović izjavila je danas da je važno da se podigne svest građana o štetnosti krivotvorene robe i da je u proteklih pet godina napravljen veliki pomak na tom planu.

Ona je na konferenciji povodom predstavljanja projekta ,,Zaštita i sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji“ istakla da će se tokom ovog projekta raditi na edukaciji vlasnika malih i srednjih preduzeća i preduzetnika jer je u kontrolama ustanovljeno da oni nisu upoznati sa aspektima kršenja prava i zloupotrebama na žig i ostalih oblika intelektualne svojine.

Lidija Stojanović je kazala su korisnici novog tvining projekta Sektor tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Poreska uprava i Uprava carine pri Ministarstvu finansija, Inspekcija za lekove i medicinska sredstva pri Ministarstvu zdravlja, Republičko javno tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Kako je najavila svi oni će insisitirati na legalnoj elektronskoj trgovini kojom bi trebalo da se bave samo legalni trgovci koji trguju proizvodima koji nisu krivotvoreni i piratski.

Lidija Stojanović je kazala da je prošle godine izvršeno 1.886 inspekcijskih kontrola prometa robe kojom se povređuju prava intelektualne svojine tokom kojih je oduzeto 387.706 komada razne krivotvorene robe i dodala da je u prva četiri meseca ove godine u 644 kontrole oduzeto 10.884 komada krivotvorene robe. Kako kaže najčešće je to sportska oprema, odeća, obuća, torbe, naočare, igračake, satovi, alkoholna pića, kozmetiki proizvodi i ulja za motor.

Projekat ,,Zaštita i sprovođenje prava intelektualne svojine u Srbiji” finansira Evropska unija budžetom od 1, 5 miliona evra, obezbediće dalje usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, obuke za predstavnike relevantnih institucija, kao i podizanje nivoa svesti javnosti o značaju prava intelektualne svojine za Republiku Srbiju.

Dvogodišnji projekat sprovode Danski zavod za patente i žigove i Nemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Obeležavanju početka tvining projekta prosustvovali su predstavnici institucija koji su partneri na projektu iz delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasada Danske i Nemačke i predstavnici Ministarstva finansija.