Потписан Анекс Колективног уговора за Пошту Србије

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, директор ЈП „Пошта Србије“ Милан Кркобабић и представници синдиката Поште потписали су данас Анекс 1 Колективног уговора за ЈП „Пошта Србије“, који запосленима у том предузећу омогућује право на учешће у добити, јубиларне награде, солидарне помоћи у случају болести или елементарних непогода.

Потписници су сагласни да тај документ потпуно уважава све три стране- државу, послодавца и 15.000 запослених.
Потпредседник Љајић је рекао да је тај анекс најбоља афирмација социјалног дијалога и да представља модел који се жели применити и за друга јавна предузећа, а то, сматра, значи да је неопходна значајна реформа, значајне уштеде, и да се повећа ефикасност јавних предузећа.

„Али нема доброг колективног уговора, без успешног пословања компаније. Треба нагласити да овде нема повећања масе зарада, иако се повећава обим права радника у појединим сегментима. Направљене су значајне уштеде у самој компанији, и бољом реорганизацијом компаније омогућено је да се повећају права запослених, између осталог, и кроз право на јубиларну награду“, рекао је Љајић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да је од доношења Закона о раду до данас, где је влада учествовала у доношењу посебних колективних уговора, склопљено је више од 20 посебних колективних уговора, као и да на тај број свакако треба додати још три или четири која су у припреми и чије се објављивање у реалном сектору очекује.

Директор ЈП „Пошта Србије“ Милан Кркобабић истакао је да се потписаним анексом уговора дефинишу промене на боље, како каже, кључне промене које се тичу права запослених. Он је додао је да се Пошта окреће новој пословној филозофији, приходној страни, да тражи посао, те сматра да је кључ у свему- пронаћи посао, реализовати га и наплатити.

Председница синдиката ЈП ПТТ Србија „Независност“ Снежана Марковић потписивање анекса колективног уговора назвала је „круном социјалног дијалога“ између репрезентативног синдиката и послодавца, и додала да је посебно поносна што то није мртво слово на папиру, примењује се и послодавац га доследно поштује.

Председник синдиката ПТТ Србије Александар Павловић сматра да анекс представља још један у низу квалитативних искорака у односу на постојећи уговор, те да су потписници, свесни ситуације и окружења имали праву меру.