Порука високих званичника УН поводом Светског дана туризма

Поводом 27. септембра, Светског дана туризма, високи званичници Уједињених нација, послали су поруке туристима широм света, истичући још једном, глобални значај и допринос туризма у свим сферама друштвеног развоја.

Сваке године, обележавајући дан туризма, прославља се и одређена тема, која је актуелна и значајна за промовисање целокупног сектора. Ове године, светска туристичка организација УН је изабрала да промовише вредности и потенцијале које са собом носе више од милијарду туриста који годишње путују широм света.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун рекао је да се ове године на Светски дан туризма наглашавају глобални потенцијали туризма значајни за социо-економски развој.

„Са преко милијарду туриста који сваке године путују светом, туризам је постао велика снага која утиче на знатне промене у животима милиона људи.

Туризам садржи и значајан потенцијал за одрживи развој. Као један од водећих светских сектора у запошљавању, туризам пружа значајне могућности за преживљавање, помажући да се ублажи сиромаштво и покрене инклузивни развој.

Порука високих званичника УН поводом Светског дана туризма

С обзиром на то да туризам има везе са контактима међу припадницима различитих народа, овај сектор може подстицати мултикултурално разумевање и подизање свести о потреби очувања културног и природног наслеђа.

Док се свет припрема да усвоји нови програм одрживог развоја, потребно је да се кроз туризам препозна могућност за отварање нових радних места, промовисање локалне културе и производа. Такође, туризам је сектор који се бори за очување и одрживо коришћење морских и копнених станишта.

Хајде да радимо заједно како бисмо максимално повећали огроман потенцијал туризма да покреће инклузивни економски раст, штити животну средину и промовише одрживи развој и достојанствен живот”, поручио је генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун.

Генерални секретар Светске туристичке организације Уједињених нација Талеб Рафаи изјавио је да је ове године Светски дан туризма прилика да се прославе потенцијали које садржи једна милијарда туриста.

„Данас, више од једне милијарде туриста годишње путује у неку од светских дестинација. Ти туристи су учинили да туризам постане водећи економски сектор, са 10 одсто доприноса глобалном бруто друштвеном производу и са 6 одсто у укупном светском извозу.

Ипак, ови велики бројеви представљају више од економске снаге – они наглашавају велики потенцијал туризма и све већи капацитет за решавање неких од светских проблема, укључујући и социо-економски раст, инклузивни развој и очување животне средине.

Као сектор који стоји иза сваког једанаестог радног места у свету, туризам представља важан извор прихода милионима људи. Стварајући милионе интеркултуралних сусрета сваки дан у различитим деловима света, туризам је и пут ка бољем разумевању света ван граница наше земље, први корак у изградњи мира између заједница и народа.

Туризам значи више од путовања – туризам има глобални домет. Сваки пут када путујемо постајемо део глобалног покрета који има моћ да покреће позитивне промене за нашу планету и све људе.

Хајде да овог 27. септембра прославимо вредност „једне милијарде туристаˮ и радимо заједно како би туризам постао прави инструмент могућности и инклузије. Хајде да снагу једне милијарде претворимо у истинску снагу за добробит”, поручио је генерални секретар Светске туристичке организације УН Талеб Рифаи.