Почетак преласка на дигитални ТВ сигнал

Министарство трговине, туризма и телекомуникација обавештава грађане који ТВ сигнал примају путем антене да је данас je званично почeo транзициони период у дигитализацији ТВ сигнала. Дигитални сигнал тренутно покрива преко 90% становништва Србије и ТВ гледаоци треба да почну да се оријентишу на дигитални пријем. До краја фебруара следеће године у зонама предајника Авала, Чот, Суботица, Сомбор, Кикинда, Вршац, Рудник и Црни Врх Јагодина, истовремено ће се емитовати аналогни и дигитални ТВ сигнал. У овим зонама аналогни сигнал се гаси 1. марта 2015. године, а до 1. маја 2015. године то ће бити учињено и у осталим зонама.

У наведеном периоду сви грађани који примају сигнал преко кровне или собне антене треба да пређу на пријем дигиталног сигнала. За пријем дигиталног ТВ сигнала је потребно да набавите одговарајући СТБ уређај који прикључујете на постојећи телевизор или да имате новији модел телевизора који подржава стандардe DVB-T2 и MPEG-4. Министарство трговине, туризма и телекомуникација ће материјално најугроженијим категоријама становништва обезбедити бесплатне СТБ уређаје.

Република Србија је преузела међународну обавезу да процес преласка на дигитално емитовање земаљског ТВ сигнала оконча најкасније до 17. јуна 2015. године. Поред квалитетнијег ТВ сигнала, дигитализацијом ће се ослободити фреквенције које ће се користити за боље покривање сигналом мобилне телефоније и бржи мобилни интернет.