Почео пројекат „Спровођење права интелектуалне својине“

Помоћник министра и главни тржишни инспектор Лидија Стојановић присуствовала је данас у београдском хотелу Зира званичном почетку твивинг пројекта који финансира Европска унија под називом „Спровођење права интелектуалне својине“.

Пројекат представља партнерство Србије, Данске и Велике Британије,  а средствима из претприступних фондова Европске уније биће финансиран наредна 24 месеца.

Циљ је јачање капацитета државних органа Србије за борбу против кривотворења и пиратерије у Србији на чему ће радити стручњаци из низа земаља чланица ЕУ.

Поред  Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација – Сектора тржишне инспекције, корисници су и  Министарство финансија – Управа царина, Министарство унутрашњих послова и Републичко јавно тужилаштво, који су сви директно надлежни за спровођење права интелектуалне својине.

Завод за интелектуалну својину, једина институција у Србији која се бави искључиво правима интелектуалне својине, такође је партнер у овом пројекту.

Пројекатом „Спровођење права интелектуалне својине“ ојачаће се капацитети одговарајућих државних тела.

Активности ће бити усмерене на усклађивање законодавства Србије са условима за  приступање Европској унији у наредном периоду, а обезбедиће се и разрада формализованог модела сарадње између институција укључених у пројекат.

У оквиру пројекта биће спроведена и обука намењена органима за спровођење права интелектуалне својине, а радиће се и на подизању нивоа свести и знања друштва у Србији о интелектуалној својини.