Počeo projekat „Sprovođenje prava intelektualne svojine“

Pomoćnik ministra i glavni tržišni inspektor Lidija Stojanović prisustvovala je danas u beogradskom hotelu Zira zvaničnom početku tviving projekta koji finansira Evropska unija pod nazivom „Sprovođenje prava intelektualne svojine“.

Projekat predstavlja partnerstvo Srbije, Danske i Velike Britanije,  a sredstvima iz pretpristupnih fondova Evropske unije biće finansiran naredna 24 meseca.

Cilj je jačanje kapaciteta državnih organa Srbije za borbu protiv krivotvorenja i piraterije u Srbiji na čemu će raditi stručnjaci iz niza zemalja članica EU.

Pored  Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija – Sektora tržišne inspekcije, korisnici su i  Ministarstvo finansija – Uprava carina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Republičko javno tužilaštvo, koji su svi direktno nadležni za sprovođenje prava intelektualne svojine.

Zavod za intelektualnu svojinu, jedina institucija u Srbiji koja se bavi isključivo pravima intelektualne svojine, takođe je partner u ovom projektu.

Projekatom „Sprovođenje prava intelektualne svojine“ ojačaće se kapaciteti odgovarajućih državnih tela.

Aktivnosti će biti usmerene na usklađivanje zakonodavstva Srbije sa uslovima za  pristupanje Evropskoj uniji u narednom periodu, a obezbediće se i razrada formalizovanog modela saradnje između institucija uključenih u projekat.

U okviru projekta biće sprovedena i obuka namenjena organima za sprovođenje prava intelektualne svojine, a radiće se i na podizanju nivoa svesti i znanja društva u Srbiji o intelektualnoj svojini.