Пинџо: Угоститељи се пријављују целе године

Подела ваучера за грађане у циљу подстицаја домаћег туризма наставиће се од 1. јануара 2016. године, а осим што је проширена листа корисника, очекује се да ће наредне године то право искористити и до 50.000 грађана, изјавила је помоћник министра трговине и туризма Рената Пинџо.

Она је за Тањуг казала да се овогодишњи пилот пројекат подстицања развоја домаћег туризма поделом ваучера, који је трајао свега три месеца, показао као веома успешан и да је подељено преко 14.000 ваучера и остварено 118.000 ноћења.

Просечна дужина боравка грађана је осам и по ноћи, а пет је био минимум да би се резервисао ваучер.

Већ од 15. децембра упућен је позив угоститељима који зеле добровољно да се прикључе овој акцији, а ове године било их је 244.

„Верујемо да ће заинтересованост 2016. бити још већа имајући у виду да ће целе године моћи да се реализују ваучери“, рекла је Пинџо.

Пинџо: Угоститељи се пријављују целе године

Прва листа биће објављена 31. децембра тако да ће заинтересовани грађани моћи већ од 1. јануара да се пријављују, нагласила је.

Она је казала да будући да се први пут од 2007. године бележи у Србији раст броја домаћих туриста и то за око 12,5 одсто, то је био показатељ да би пројекат из 2015. у пуном капацитету требало да почне да се реализује и од 1. јануара 2016. године.

Пинџо је подсетила да је предвиђено да се листа корисника од 2016. године проширује на иностране пензионере, односно наше грађане који примају иностране пензије, али и на носиоце регистрованих пољопривредних домаћинстава.

Услови за доделу ваучера су исти – да приход који остварују месечно не прелази 60.000 динара и резервација минимум пет дана у неком од хотела.

„И наредне године ћемо активности реализовати уз помоћ „Поште Србије“ и грађани ће моћи на 4.000 салтера широм земље да предају захтев и у договореном року добију ваучере“, рекла је Пинџо.

Грађани би месец дана раније требало да одлуче где ће боравити, како би извршили резервацију и како се не би десило да хотел буде пребукиран и због тога остану без места.

„Реално је очекивати три и по пута више туриста него ове године и до 50.000 ваучера биће могуће искористити у 2016. години“, рекла је помоћница министра.

Осим што се бележи раст домаћих гостију за 12,5 одсто, приметан је и раст броја странаца који су посетили Србију и то у последњих седам, осам година – такође за 12 одсто.

Расте и број ноћења за девет одсто и девизни прилив од туризма, нагласила је Пинџо.

Подсетивши да је Србија уврштена у топ 10 дестинација, осим природних лепота и културних и историјских садржаја, позната је и по гостопримству, саговорница Тањуга је навела да је значајно и то што се Београд као главни град позиционирао између осталог и као озбиљан конгресни центар.

„Све то утиче и доприноси популарисању Србије као туристичке дестинације, а не треба заборавити ни угоститељску понуду, гастрономску, и много тога другог што Београд и Србију сврстава у најпривлачиније дестинације Европе“, рекла је Пинџо.

Она је најавила да ће у 2016. бити реализован и нови пилот пројекат који се односи се на постицај домаћим туристичким агенцијама, организаторима путовања да доводе организоване групе страних туриста.

„Верујемо да ће организовани долазак странаца бити значајнији наредне године и да ће се то огледати и у приходима државе и приватног сектора кроз пружене услуге“, рекла је саговорница Тањуга.

Осврћући се на Закон о туризму, односно измене које су ступиле на снагу у октобру ове године, Пинџо је рекла да је он донео неке важне промене нарочито по питању уређења и трансформације локалних туристичких организација у погледу активности и боравишних такси.

Први пут су сада прописани услови које неко ко руководи организацијом мора да испуни, а све у циљу професионализације ове делатности.

„Без адекватне туристичке инфраструктуре у смислу кадрова тешко можемо очекивати напредак на пољу туризма“, рекла је Пинџо.

Циљ измена је, како је казала, и искорењивање сиве зоне која, каже, такође у значајној мери постоји у угоститељству и туризму. Предвиђен је појачан инспекцијски надзор, који ће у већој мери бити поверен јединицама локалне самоуправе.

Министарство туризма ће и у наредној години подржавати инфраструктурне пројекте, који ће бити важни за развој туризма, попут пројекта изградње пристана на Дунаву, ревитализације тврђаве Голубачки град, а у буџету за те намене предвиђено је 640 милиона динара.

„Подржаваћемо и промоције, биће и кредитних подршки за мала и средња предузећа и пољопривредна газдинства која желе да унапреде квалитет угоститељске понуде“, рекла је помоћница министра за туризам.

Пинџо је најавила да ће од 18. до 21. фебруара у Београду бити одржан Међународни сајам туризма.

Истовремено ће бити одржан и Сајам вина, Сајам сувенира и опреме за хотеле и ресторане.

Земља партнер биће Република Словенија, а очекује се да ће 2016. године бити још више посетилаца него ове.

На сајму ће грађани моћи да се пријаве за ваучере, јер ће бити постављен и поштански шалтер како би могли директно да предају захтеве.