Отворена прва пословница турске Халкбанке у Србији

У Београду је данас отворена прва пословница турске Халкбанке у Србији, која је купила већински део капитала Чачанке банке.

Пословницу турске банке су отворили потпредседник Владе и министар туризма, трговине и телекомуникација Расим Љајић, турски министар економије Нихај Зајбекчи, амбасадор Турске у Београду Мехмет Кемал Бозај и председник Борда директора Халкабанке Мустафа Ајдин.

„Од данас формално-правно Халкбанка почиње да послује и од ње се очекује да појача конкуренцију у Србији“, истакао је Љајић коме је том приликом уручена и захвалница Халкбанке.

Љајић је рекао да пословни људи и грађани имају велика очекивања од доласка Халкбанке у Србију и изразио очекивање да ће та финансијска институција својим пословањем та очекивања и испунити.

„Ако је у Македонији отворила 33 филијале, онда очекујем да ће отворити 100 у Србији, и у њима запослити око 1.500 људи, пошто претпостављам да у њима треба запослити по 15 људи“, рекао је Љајић и додао да на основу искуства у Македонији, треба очекивати да ће то помоћи расту малих и средњих предузећа у Србији.

Најважнија ствар која се очекује од Халкбанке јесте да донесе сигурност улагања, јер сама најава од маја ове године да ће Халкабнка доћи у Србију, појачала је интересовање и других банака за српско тржиште, рекао је потпредседник Владе Србије.

Министар Зајбекчи је истакао допринос министра Љајића и Владе Србије на отварању филијале Халкбанке у Србији и изразио уверење да ће Халкбанка допринети да се увећају улагања и економска сарадња две земље.

Зајбекчи је подржао турска улагања у Србију и напоменуо да ће министри региона на сутрашњем скупу у Сарајеву на којој ће бити размотрене могућности веће привредне сарадње Турске, БиХ и Србији, на чему ће се он лично ангажовати.

Оно што ради у Турској, Халкбанка ће радити и у Србији, поручио је министар Зајбекчи и напоменуо да захваљујући двема турским банкама које послују у Румунији, улагања турских инвеститора у ту земљу износе око четири милијарди евра.

Халкбанка је у марту ове године купила већински део капитала у ЧЦачанској банци и није јој циљ да буде највећа у Србији, већ да има што више филијала, и да допринесе да се удвостручи или утростручи привредна сарадња промет Турске и Србије, истакао је Ајдин.

Халкбанка је купила Чачанску банку, у мају ове године, за 10,1 милион евра, односно 76,74 одсто капитала те домаће банке.

Халкбанка је основана 1938. године и шеста је по велични банка у Турској, са преко 900 филијала и 17.000 запослених у матичној земљи.