Održana prva Konferencija o švajcarsko-srpskim bilateralnim odnosima

Prva Konferencija o švajcarsko-srpskim bilateralnim odnosima u organizaciji Švajcarsko-srpske trgovinske komore, održana je 30. oktobra 2014. godine u Beogradu, sa ciljem uspostavljanja privatno-javnog dijaloga i pružanja mogućnosti za direktan razgovor između poslovnih ljudi i predstavnika države.

Obraćajujući se učesnicima, Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija predstavio je aktuelnu ekonomsko-trgovinsku bilateralnu saradnju i izrazio zadovoljstvo što u Republici Srbiji posluje preko 150 švajcarskih kompanija. Prioritet u daljoj saradnji je veće prisustvo švajcarskih investitora u proizvodno izvoznim sektorima, kao i unapređivanje međusobne trgovinske razmene, kako u obimu, tako i u pogledu njene strukture.

Kao perspektivne oblasti saradnje istakao je mašinsku i tekstilnu industriju, turizam, IT sektor, farmaceutsku industriju, izvoz svežeg povrća i voća, mesa i mesnih proizvoda. U okviru industrijske saradnje mogućnosti postoje u proizvodnoj kooperaciji, pre svega mašinogradnji, elektronskoj industriji i proizvodnji vozila, zatim hemijskoj industriji i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Pomenut je i značaj redovnog zasedanja Zajedničke ekonomske komisije između dve zemlje, koja predstavlja najvišu formu institucionalne saradnje na državnom nivou. Naredno zasedanje će se održati u martu 2015. godine u Bernu zajedno sa Poslovnim forumom, na kome će se prezentovati mogućnosti za poslovanje na srpskom tržištu.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija spremno je da promoviše razvoj privredne i trgovinske saradnje između Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije, zajedno sa svim organizacijama i institucijama čije su aktivnosti od značaja za unapređenje bilateralnih odnosa.

Prisutnima se obratio i švajcarski ambasador u Beogradu, NJ.E. Žan-Danijel Ruh, nakon čega je održana panel diskusija o investicionim i trgovinskim vezama i razmenjena iskustava o poslovanju jednog broja švajcarskih kompanija u Republici Srbiji.