Odbor za privredu prihvatio Predlog zakona o zaštiti potrošača

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić predstavio je danas Odboru Skupštine Srbije za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Predlog zakona o zaštiti potrošača koji je usvojen u načelu i kao najvažniju novinu istakao uvođenje registra „Ne zovi“.
„ U ovom registru građani operateru sa kojim imaju zaključen ugovor mogu prijaviti svoj broj telefona na koji ne žele da dobijaju pozive za nuđenje robe. Ovo smo predvideli, pre svega, zato što su se potrošači na to žalili i što je bilo zloupotreba od strane trgovaca“, rekao je Kandić u Skupštini Srbije.

Istakao je da ovaj registar nije novost u svetu, jer postoji u razvijenim zemljama, u Evropskoj uniji, Velikoj Britaniji, SAD, Kanadi, Australiji, takođe i u regionu, recimo, u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Druga važna novina, prema njegovim rečima, jeste uvođenje proračuna za usluge popravki intervencija u kućama i stanovima čija je vrednost veća od 5.000 dinara.

„Onaj ko pruža uslugu biće dužan da sačini proračun, sa specifikacijom usluge i da pre nego što krene u intervenciju odnosno popravku, pribavi saglasnost potrošaca“, naveo je Kandić uz ocenu da bi ova novina trebalo da smanji zloupotrebe i poboljša položaj potrošača.

Dodao je da je propisano i uvođenje registra evidencije potrošačkih sporova, a vodiće ih nadležni sudovi za potrošačke sporove.

Kao važnu novost naveo je unapređenje postupka vansudskog rešavanja sporova gde je uvedena obaveza da i trgovci učestvuju u rešavanju potrošačkih sporova.

Ocenio je da će ta obaveznost preduprediti duže trajanje procesa i omogućiti da se ne ide uvek na sud nego da se pokuša spor rešiti između potrošača, posrednika i trgovaca.

Prema njegovim rečima biće ojačani kapaciteti tržišne inspekcije u zaštiti potrošača, jer je predviđeno uvođenje prekršajnih naloga, što do sada nije bio slučaj.