Od sutra E-registracija vozila i za pravna lica

Od 1. oktobra 2012. godine, realizacijom projekta “Produženje registracije vozila kod ovlašćenog pravnog lica za vršenje tehničkog pregleda vozila”, primenom jednog sveobuhvatnog e-Government rešenja, građanima vlasnicima motornih i priključnih vozila omogućeno je produženje registracija na ovlašćenim tehničkim pregledima bez odlaska u nadležnu policijsku stanicu, uz odnos uvažavanja i poštovanja vremena građana.

Projekat je realizovan u saradnji Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija – Uprave za digitalnu agendu, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Ministarstva finansija i privrede – Uprave za trezor i Udruženja osiguravača Srbije.

Centralno mesto u ovom novom sistemu predstavlja Portal eUprava, nacionalni portal koji funkcioniše kao jedinstveni državni šalter ka elektronskim uslugama državnih organa koje su namenjene fizičkim, pravnim licima, kao i drugim organima državne uprave. Do sada je na ovaj način produžena registracija za oko 18000 vozila na 120 ovlašćenih tehničkih pregleda.

Unapređenjem ovog sistema kroz povezivanje u sistem i Agencije za privredne registre, od 19. februara 2013. godine, biće omogućeno produženje registracije i pravnim licima vlasnicima motornih i priključnih vozila na istim ovlašćenim tehničkim pregledima.

Korišćenje novih informacionih tehnologija u današnjem digitalnom svetu, predstavlja način da državna administracija transformiše odnose sa fizičkim i pravnim licima, kao i sa drugim delovima javne administacije. Projekat “Elektronska usluga izdavanja registracione nalepnice korišćenjem portala eUprava” predstavlja „kamen temeljac“ ubrzanog razvoja elektronske uprave u Republici Srbiji.

Najveće benefite kroz primenu savremenih informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno kroz dalji razvoj tzv. eUprave u svim nivoima javne uprave u Republici Srbiji, osetiće građani, što i jeste osnovni cilj jedne domokratske države.