Od juna dostupna usluga e-fakture

Pomoćnik ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Nebojša Vasiljević prisustvovao je predstavljanju bankarskih rešenja za razmenu faktura elektonskim putem koju je u Beogradu organizovala slovenačka kompanija Halkom.

Vasiljević je podsetio da je pre nekoliko godina donet Zakon o elektronskom dokumentu što je prema njegovim rečima, bio sistemski postavljen zakon i njegovi konačni efekti upravo počinju da se vide kroz ovakve primere.

On je naveo da Srbija ima uspostavljen minimum zakonskih uslova u ovom segmentu, i da je sledeći korak njihovo korišćenje u razvoju elektronskih usluga.

Nebojša Vasiljević je naveo da u narednom periodu predstoji aktivno bavljenje pitanjem interoperabilnosti, kao i da, nakon što stvari zažive u praksi, pokrenu inicijativu da se definišu standardi uz pomoć kojih će svima biti omogućeno nesmetano razmenjivanje e-faktura.

Pomoćnik ministra je istakao da je važna karika u celom lancu i sama država koja treba da prihvata e-fakture u poslovima sa preduzećima.

Usluga e-fakture, osim korisnicima e-bankarstva, biće dostupna svim fizičkim licima koja imaju pristup internetu i mobilnom telefonu.

Direktor razvoja poslovanja u Grupi Halkom Miha Culiberg je kazao da će 1. juna sistem biti spreman za korišćenje za banke, pravna i fizička lica, svakom ko želi da se uključi. Culiberg je naveo da je 12 banaka u Srbiji uputilo zahtev kompaniji Halkom za korišćenje ovog naprednog sistema.

Prema njegovim rečima, svakog meseca u Srbiji, samo u sektorima telekomunikacija, energetike, usluga i osiguranja razmeni se više od 12 miliona faktura.