Obuka komunalnih inspektora

Povodom obavljanja poverenih poslova po Zakonu o trgovini, od strane jedinica lokalne samouprave, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Sektor tržišne inspekcije je organizovao obuke za komunalne inspektore koji su podneli zahtev za polaganje posebnog stručnog ispita za tržišnog inspektora. Obuke su održane na temu trgovine van prodajnog objekta, osim daljinske trgovine, isticanja poslovnog imena i isticanja i pridržavanja radnog vremena, odnosno poslova koje će komunalni inspektori obavljati kao poverene, ovlašćenjima i dužnostima koje će imati u skladu sa ovim zakonom.

Tokom obuke, upoznati su i sa načinom i tokom sprovođenja samog ispita, koji je potreban uslov za obavljanje navedenih poslova, a koji će polagati pred komisijom Ministarstva.

Do sada su obuke održane u Kragujevcu, Novom Sadu i Požarevcu, na kojima su učestvovali svi komunalni inspektori iz lokalnih samouprava, kako oni koji su podneli ili će tek podneti zahtev za polaganje, tako i oni koji već imaju položen ispit.

Inspektori lokalnih samouprava su pokazali veliku zainteresovanost za ovu vrstu obuke, aktivno učestvovali u diskusiji sa konkretnim primerima iz prakse i iznosili nedoumice koje se javljaju prilikom nadzora.