Objavljen je novi spisak srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je novi Spisak srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme kojim se vrši usaglašavanje sa listom harmonizovanih evropskih standarda iz saopštenja Evropske komisije.

Spisak je donet u okviru primene Direktive 1999/5/EZ o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi i o uzajamnom priznavanju njihove usklađenosti, sa kojom je Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi usaglašen.

Sastavljanje i objavljivanje Spiska srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme je obaveza koja proističe iz Zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti.

Ministarstvo je donošenjem Pravilnika o RiTT opremi ustanovilo sistem ocenjivanja usaglašenosti za radio opremu i telekomunikacionu terminalnu opremu. Član 8. Pravilnika utvrđuje pretpostavku usaglašenosti, odnosno ispunjavanje bitnih zahteva za uređaj koji je izrađen u skladu sa srpskim standardima, kojim su preuzeti odgovarajući harmonizovani standardi ili delovi tih standarda.

Sastavljanje i objavljivanje Spiska srpskih standarda iz oblasti RiTT opreme je neophodan uslov za primenu Pravilnika o RiTT opremi.

Tekst Spiska srpskih standarda iz oblasti RiTT opreme je usaglašen sa Institutom za standardizaciju Srbije.

Spisak srpskih standarda iz oblasti radio opreme i telekomunikacione terminalne opreme
598.3 KB
1357 Preuzimanja
Detaljnije...
Direktiva 1999/5/EC
126.0 KB
166 Preuzimanja
Detaljnije...
Pravilnik o radio opremi i telekomunikacionoj terminalnoj opremi
504.0 KB
2745 Preuzimanja
Detaljnije...