Новим прописима до реда на тржишту непокретности

Увођење регистра посредника који послују на тржишту непокретности и полагање стручног испита, две су од неколико новина, које ће додатно увести ред на тржиште непокретности у нашој земљи.

Закон о посредовању у промету и закупу непокретности, који је ступио на снагу крајем прошле године, поставио је оквире за уређење тржишта посредовања, а подзаконским актима, који би ускоро требало да буду усвојени, биће дефинисане појединости које додатно уносе ред на тржиште непокретности.

Шеф Радне групе за израду тих аката у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Жељко Стојановић рекао је за Танјуг да су припремљени правилници о стручном испиту, регистру посредника, пословном простору и правилник о евиденцији коју посредник мора да води.

Увођењем регистра посредника биће омогућено да клијент на једном месту може да пронађе све фирме које су у Србији регистроване у послу посредовања на тржишту непокретности, рекао је Стојановић.

Он је указао да је проблем нелојалне конкуренције у великој мери био присутан, као и лажно оглашавање продаје и издавања станова који уопште не постоје нити се нуде на тржишту.

„Примера ради, огласи се продаја гарсоњере на Теразијама од 30 квадрата за 40.000 евра. Купац се јави, занима га да дође да види, а посредник му каже да је ето баш јуче продата, па га води да гледа неки други стан, који га уопште не интересује“, објаснио је Стојановић и нагласио да је новим законским решењима такво понашање посредника, такође, осујећено.

Новина ће бити и полагање стручног испита, јер је закон предвидео да посредници у промету непокретности морају да имају положен стручни испит, а мораће да започну полагање испита до октобра ове године, истакао је он.

Стручни испит имаће писмени и усмени део, рекао је Стојановић и указао да је намера да се направи систем у којем ће на што ефикаснији начин моћи да буде испитан што већи број кандидата.

Тек када посредник положи стручни испит, фирма ће моћи да се упише у регистар, објаснио је он.

Рок за установљење регистра је 18 месеци од ступања закона на снагу, указао је Стојановић и додао да ће цео посао бити завршен пре истека законског рока.