Нова wеб платформа за е-потрошаче

Како куповати на Интернету, који су wеб сајтови безбедни, коме да се обратим ако не добијем наручени производ, коме да упутим жалбу – на сва ова и друга питања грађани Србије који користе интернет за куповину од данас могу да добију одговоре на специјализованој интернет платформи www.е-dukator.rs.

Интернет платформа, прва те врсте у Србији, развијена је у оквиру активности пројекта Развој електронског пословања који финансира Европска унија. Пројекат се реализује у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација и Министарством привреде Србије.

Главни циљ wеб платформе је едукација и информисање потрошача у Србији о њиховим правима, са посебним акцентом на права потрошача на интернету, процедурама за жалбе и безбедност куповине на интернету.

Поред едукативног садржаја, wеб платформа садржи и квиз са питањима из ове области, а свако ко тачно одговори на питања, добија и сертификат о стеченом знању.

Wеб платформа биће представљена у сарадњи са Министарством трговине, туризма и телекомуникација, удружењима за права потрошача и Регионалним развојним агенцијама током априла, маја и јуна 2016.

Према истраживању које је спроведено у октобру 2015. у оквиру пројектних активности, око 35 одсто грађана купује онлине, а највише се купују одећа и обућа, углавном на домаћим wеб сајтовима јер верују да су сигурнији, а плаћање се врши приликом преузимања робе.

Међу онлине купцима који нису имали проблем током онлине куповине, већина њих, око 59 одсто, не би знала коме да се жали уколико би дошло до проблема.

Пројекат Развој електронског пословања финансира ЕУ са 2,5 милиона евра са циљем да малим и средњим предузећима приближи концепт електронске трговине, електронског пословања и дигиталних апликација који се могу искористити као иновативно средство за повећање конкурентности и снижење трошкова пословања као и да се оснаже потрошачи да користе електронску трговину.

Више информација о пројекту: eposlovanje.biz.