Najveći IT uspesi u 2013. godini

U novom broju PC Press-a Nikola Marković iz Društva za informatiku Srbije, sumira neke od najznačajnijih domaćih IT uspeha iz 2013. godine. Kako autor navodi, uprkos brojnim problemima koji pogađaju IT u Srbiji, vitalnost ovog sektora ipak se svakodnevno potvrđuje novim dostignućima i dobrim rezultatima. Problem, po Markoviću je, što rezultati ipak nisu dovoljno poznati čak ni velikom delu stručne javnosti. Društvo je na osnovu ankete sprovedene među IT stručnjacima u Srbiji početkom ove godine, identifikovalo neke od uspeha vredne pomena iz  2013. godine, sa ciljem njihovog daljeg podsticaja i afirmacije.

Najveći IT uspesi u 2013. godini

Elektronski servis zaproduženje registracije vozila preko Portala eUprave. Ovaj servis  je u 2013. godini koristilo 309 hiljada građana. Omogućeno je da se u ovlašćenim servisima prilikom tehničkog pregleda motornog vozila, istovremeno plate sve takse i osiguranje vozila, obavi registracija i dobije registraciona nalepnica. Ceo postupak, umesto ranijeg višečasovnog čekanja na  raznim šalterima,  traje samo oko 15 minuta. Ovo je, nakon 18 meseci od uvođenja, postao najpopularniji elektronski servis u Srbiji. Na razvoju ovog servisa sarađivali su MUP Srbije, Uprava za digitalnu agendu, IT kompanija S&T i druge kompanije čije se usluge koriste u procesu registracije. Ovaj projekat je 2013.  godine dobio Plaketu Društva za informatike Srbije u kategoriji “najbolja razvijena i primenjena informatička usluga”.

U  2013. godini   izdato je  oko 30.000 kvalifikovanih elektronskih sertifikata.  Oni  služe  za:  korišćenje elektronskih servisa  na Portalu  poreske uprave, Portalu eUprave, bankarske transakcije i slično. Interes za elektronske sertifikate izuzetno je porastao kada je Poreska uprava Srbije otvorila portal za prijavu i plaćanje poreza i doprinosa. Procenjuje se da će samo elektronsko prijavljivanje i plaćanje poreza i doprinosa omogućiti uštede u kompanijama i Poreskoj upravi od oko 100  miliona evra, s obzirom da se ukida obaveza podnošenja oko 5,5 miliona dokumenata na papiru. Primene elektronskih sertifikata su preduslov da se pouzdano i efikasno koriste  i razni drugi oblici elektronskog poslovanja.

Ostvaren je  dalji rast korišćenja računara i interneta u  domaćinstvima.Republički zavod za statistiku je saopštio da, 2013. godine, u Srbiji: 59,9% domaćinstava poseduje računar (rast od 4,7%) i da 55,8% domaćinstava koristi internet (rast od 8,3%). Sada se, samo za oko 25% zaostaje za najrazvijenijim zemljama. Raspoloživa IKT infrastruktura u domaćinstvima omogućuje još veću  dostupnost informacija i šire korišćenje mogućnosti koje pruža savremeno informaciono društvo.

Foto: jobsdb.com

Ostatak teksta možete pročitati u pisanom izdanju magazina PC Press.