Ministarstvo i RATEL pokrenuli inicijativu za snižavanje cene rominga

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Republička agencija za elektronske komunikacije (RATEL) saglasili su se danas da pred Evropskom komisijom pokrenu inicijativu za snižavanje cena rominga za građane Republike Srbije koji koriste usluge mobilne telefonije prilikom boravka u zemljama Evropske unije.

Ministarstvo spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i RATEL će u skladu s tim obaviti niz konsultacija sa predstavnicima Evropske komisije, sa ciljem da cene usluga rominga u zemljama EU za građane Srbije budu značajno snižene, uzimajući u obzir uredbu EU od 13. juna 2012. godine, koju je ratifikovao Evropski parlament, a čijom primenom su cene rominga u zemljama EU ograničene i ujednačene.

S obzirom na to da su i nadležne institucije iz oblasti telekomunikacija u Makedoniji i Crnoj Gori, sa kojima RATEL ima potpisane memorandume o saradnji, takođe pokrenule pitanja snižavanja cena rominga za svoje građane u zemljama EU, pomenuta inicijativa ima regionalni značaj.