Љајић: За 30.000 домаћинстава на Голији дигитални ТВ сигнал

Потпредседник владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић пустио је данас у рад предајник ЈП Емисиона техника и везе на планини Голија чиме је 30.000 домаћинстава на Пештеру и подгојлијским селима добило квалитетан дигитални телевизијски сигнал.

Љајић је указао да је до сада дигиталним сигналом покривено 97,8 одсто Србије, али да ће се у наредном периоду покушати додатно појачати покривеност дигиталним сигналом.

Министар је прецизирао да се ради о једном од највећих пројеката у тој области.

„Тај пројекат је држави донео 90 милиона евра чисте добити, а становништву могућност да добије квалитетну слику, звук и наравно много сервиса и услуга које пружа дигитална телевизија“, рекао је Љајић.

Он је казао да је остало 2,2 одсто становништва са непокривеним сигналом и додао да је стандард у тој области да се држава сматра дигитализованом ако је покривеност 95 одсто.

„Ми смо покрили више од тога, али смо одлучили да покријемо и ових два одсто становништва Србије дигиталним сигналом. Данас је пуштена једна дигитална станица, а од јуна месеца до данас је пуштено 15“, рекао је Љајић.

Он је додао да је немогуће покрити 100 одсто територије због техничких и географских разлога, али да верује да се може постићи покривеност од 99 одсто, што се сматра невероватним успехом.

Министар је поновио да ће око 30.000 становника Голије и Пештера добити дигитални сигнал са 15 канала и додао да ће пуштањем у рад тог предајника ЕТВ-а и корисници у Новом Пазару добити још бољи сигнал.