Љајић: Србија постаје озбиљна туристичка дестинација

Србија све више постаје озбиљна туристичка дестинација, изјавио је данас министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић, истичући да је план владе да привлачи стране туристе, али и да настави са субвенционисањем домаћих.

Лајић је рекао Тањугу да до краја марта већ имамо близу 9.000 ваучера за домаће туристе, што је, како је приметио, велики резултат.

„Очекујемо да до краја године издамо свих 46.000 ваучера. То значи, ако применимо аналогију из прошле године, када је било осам ноћења у посеку за сваког корисника ваучера, да ћемо на тај начин имати преко 350.000 ноћења. То је огроман резултат за раст домаћег туристичког промета“, уверен је министар.

Љајић је нагласио да је, преко ваучера за домаће туристе, постигнуто и то да и ван сезоне има доста корисника домаћих туристичких дестинација за боравак од пет или више дана, а 68 одсто корисника ваучера су пензионери.

Он је најавио да ће и ове године министарство помоћи изградњу туристичке инрфаструктуре.

„Дајемо подстицаје за домаће агенције које организовано доводе стране туристе – 10 евра по сваком туристи за максимално пет ноћења, за шест или више ноћења, 15 евра. Настојимо да привучемо далеко већи број туриста из иностранства него што је то био случај раније. Радимо и више на промоцији српских туристичких дестинација“, објаснио је министар.

Љајић је истакао да Србија има пуно тога да понуди и да очекује већи број туриста из Русије, с обзиром да су представници 10 великих руских тур оператера били гости на прошлом Сајму туризма у Београду.

Министар је уједно и најавио да ће наредне године Русија, по први пут, учествовати организовано на Сајму туризма.

Љајић се осврнуо и на промотивни филм „Дунав 588 утисака“, који је Туристичка организација Србије приказала на Сајму у Берлину, а који је освојио другу награду у конкуренцији више од 1.500 филмова из 42 земље за најбољи туристички филм.

„То, на жалост, није наишло на медијски одјек у земљи, али је велики успех“, констатовао је Љајић.