Љајић отворио производни погон компаније РАПП Застава у Гружи

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић присуствовао је церемонији отварања производног погона норвешке компаније РАПП Застава у шумадијској варошици Гружи и том приликом изјавио да је та инвестиција значајна не само за Гружу већ и за напредак читаве домаће привреде.

„Велики значај фабрике је у чињеници да се Србија на овај начин позиционира као значајна инвестициона дестинација“, рекао је Љајић и нагласио да су реформе које Србија спроводи најбољи сигнал за привлачење иностраних инвеститора и главни разлог њиховог појачаног интересовања за улагања у Србију.

У отварање погона у Гружи уложено је око 6,8 милиона евра. Фабрика која се бави производњом наутичке опреме и опреме за нафтне платформе, 95 одсто производње извози и има 140 запослених. Најављено је отварање још 50 радних места, с обзиром да је план компаније да производњу повећа са овогодишњих 5 милиона евра на 11 милиона следеће године.

Фабрика је власништво норвешке компаније „РАПП Марине група“, која је 2006. године купила предузеће Застава машине, део некадашњег холдинга Застава, и сматра се једном од најуспешнијих приватизација у Крагујевцу.

Амбасадор Норвешке Нилс Рагнар Камсваг на церемонији отварања је рекао да је Норвешка један од највећих инвеститора у Србији који ће само у овој години уложити 47 милиона евра.